Montago

VMWare Workstation + XPenoboot + 5592

Recommended Posts

I've been looking around for a guide how to clean install the newest version of XPenology into a VMWare virtual machine.

 

Since the search feature doesn't work on this site, i found a youtube video, showing me how to install the 5022 build.

 

I did EXACTLY the same steps as in the video, but with the 5592 build instead.

 

What will happen is that i boot -> install / apply 5592 pat -> boot

 

and when the DSM reboots, VMware says that "no operating system found" !!!???

 

 

- Could someone point me to a guide that actually works ?

- Or tell me what i might have done wrong ?

 

Finding the correct guide is not easy in my opinion :sad: -- usually the guide is for another version of something or made for hardware installations or for another virtualization environment ...

 

in advance - THANKS

Share this post


Link to post
Share on other sites
I've been looking around for a guide how to clean install the newest version of XPenology into a VMWare virtual machine.

 

Since the search feature doesn't work on this site, i found a youtube video, showing me how to install the 5022 build.

 

I did EXACTLY the same steps as in the video, but with the 5592 build instead.

 

What will happen is that i boot -> install / apply 5592 pat -> boot

 

and when the DSM reboots, VMware says that "no operating system found" !!!???

 

 

- Could someone point me to a guide that actually works ?

- Or tell me what i might have done wrong ?

 

Finding the correct guide is not easy in my opinion :sad: -- usually the guide is for another version of something or made for hardware installations or for another virtualization environment ...

 

in advance - THANKS

 

Follow mine: http://idmedia.no/general/installing-or ... -or-later/

It's not for Workstation, but ESXi should be close enough... all the steps should be the same.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi thanks

 

Your guide is identical to the one on youtube i found.

 

1. mount XpeNoboot VMDK or IMG as boot drive

2. add a large SATA HDD VMDK

3. Boot into Installation mode

4. Find Diskstation and feed it with a PAT file

5. Reboot

 

what happens is that the installation completes with an error most of the time and then reboot.

When rebotting i get the mesage of "Operating system not found" !

 

I've tried with Vmware 9-10-12 compatibility, none makes any difference :sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can't comment on the installation error but the "Operating System Not Found" is probably because vmware is trying to boot from the DSM drive not the xpenoboot drive.

Quick test is to remove the DSM drive from the VM configuration (you can add it back later) and see whether the vm boots.

If it does, add it back and then edit the .vmx file in the virtual machine folder and add the line

bios.hddOrder = "devicename" where devicename points to the xpenoboot drive and is in the form scsi0:1 or ide1:0 depending where you put the drive in the vm configuration.

 

See: http://kb.vmware.com/selfservice/micros ... Id=2011654

Share this post


Link to post
Share on other sites

I finally made it work...

 

you were right... the virtual machine was booting from the wrong media.

After correcting things in VMWAre BIOS and using SCSI drives instead of SATA... the 5592 build is now running perfectly in my VMWare environment !

thanks !

 

To everyone else reading:

 

1. VMWare Workstation 12

2. Create virtual machine (VMWare 10 compat, Other Linux 2.6 64bit)

3. Create SCSI Harddisk 20 GB or more

4. Boot from CD using ISO or IMG

5. use Bridge network

6. Change boot order in virtual BIOS (press F2) to boot from CD first always

 

Just ask if you need more info.

Share this post


Link to post
Share on other sites