Jump to content
XPEnology Community

Anyone attempted DSM7 install on Topton N5105 NAS Motherboard?


Recommended Posts

Hello,

 

Just picked up the Topton N5105 NAS Motherboard from Ali (Link to Specs on Ali)

Intel Celeron (11th) N5105

16GB RAM

4 x 2.5GPS ethernet ports (Intel i226-V)

 

Having issues trying to install DSM7 wondering if anyone else has tried and had issues with this board.

 

Specifically, TC OS loads but cannot connect to the internet. Blinky Green/Yellow lights on any of the four ethernet ports but cannot resolve any domains and does not show up on my local network.

 

I guess this is related to NIC drivers? Any help or thoughts would be appreciated.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

hello @Rick4, I am having this same issue. Where do I need to go to disable uart? I tried the bios but did not find this option. Thanks in advance!

 

On 12/31/2023 at 1:54 PM, Rick4 said:

First, replace your old loader to ARC loader, and then set in motherboard bios uart off. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Posted (edited)
On 5/5/2024 at 2:17 AM, terrabrasil said:

hello @Rick4, I am having this same issue. Where do I need to go to disable uart? I tried the bios but did not find this option. Thanks in advance!

 

 

Hi, if your board same, as a  topton r3 or t-bao r3, or aoostar, skybarium etc white "funnel style" nas with AMD cpu board, try to  set that two line below, and dsm will boot and works good..

 

 

 AMD CBS -> FCH common Option -> Uart Configuration Options disable uart 

AMD CBS-> FCH Common->Sata config options->Sata controller from auto to ENABLED!

Edited by Rick4
Link to comment
Share on other sites

On 1/2/2024 at 10:28 AM, ramonskie said:

thanks did worked for me

is there a specific reason why uart needs to be disabled?

I think, uart will be boot first, and arpl or arc stopping. 

Link to comment
Share on other sites

On 11/8/2023 at 7:46 AM, NoobWingingIt said:

Hello,

 

Just picked up the Topton N5105 NAS Motherboard from Ali (Link to Specs on Ali)

Intel Celeron (11th) N5105

16GB RAM

4 x 2.5GPS ethernet ports (Intel i226-V)

 

Having issues trying to install DSM7 wondering if anyone else has tried and had issues with this board.

 

Specifically, TC OS loads but cannot connect to the internet. Blinky Green/Yellow lights on any of the four ethernet ports but cannot resolve any domains and does not show up on my local network.

 

I guess this is related to NIC drivers? Any help or thoughts would be appreciated.

Check, your bios contains a menu point UART. If yes, disable it. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...