Driver extension jun 1.02b/DSM6.1.x for 3615xs / 3617xs / 916+


Recommended Posts

On 10/15/2018 at 6:08 PM, veew said:

I have found a Chelsio N320E for a very attractive price and wonder if it will work.  It appears to be an N310E (supported in your package) but with one extra SFP.

 

 

 

A bit of searching on the Chelsio site suggests the Linux drivers are the same for all forms of this card.  I'm going to take a chance and see if it works.

Link to post
Share on other sites

starting next week i will have time for new versions of the extra.lzma, the myri10ge driver seems to be just a simple kernel module that just need to be compiled without any additional source so should be easy and and in the next version

i will start making a list about requests but this one will be most likely in the next version as its just a switch in the kernel config

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
On 9/15/2018 at 7:10 PM, IG-88 said:

there is no newer driver for e1000

https://sourceforge.net/projects/e1000/files/e1000 stable/

the "e1000 stable" is from 2011

i've downloaded new source for e1000e, igb, ixgbe, i40e

Hi,

Well i was testing the DS918+ and your extra ramdisk, and i see a new driver in that one.

 

My post#160:

For ds3617, dsm 6.1.x, Please update Intel(R) PRO/1000 Network Driver" driver to 3.4.0.2-NAPI. The current driver in the loader 3.3.4. Due to this one of my nics does not work.

The only place i found the new driver is in the extra ramdisk that @ig-88 compiled for DS918+ to use with Jun's 1.0.3a2 loader and dsm 6.2. I test booted with that loader/extra ramdisk and confirmed that both my nics work with that (Intel AT1219 and 1211).

 

 

 

Im still puzzled though, why my NIC works with the 918+ loader and your extra ram file but doesnt work under the dsm 3617.

Edited by alirz1
Link to post
Share on other sites

hi
i try install xpenology in pc with atom x5 z3850. I install redlan adapter usb 3.0 RTL8153 but the pc dont conected to the router.
i try with you "extra.izma" but dont work
the web page of synology dont find the pc (obious that the redlan not conected)

any chance this will work?

thanks

Link to post
Share on other sites
On 8/22/2018 at 4:52 PM, alirz1 said:

For ds3617, dsm 6.1.x, Please update Intel(R) PRO/1000 Network Driver" driver to 3.4.0.2-NAPI. The current driver in the loader 3.3.4. Due to this one of my nics does not work.

The only place i found the new driver is in the extra ramdisk that @ig-88 compiled for DS918+ to use with Jun's 1.0.3a2 loader and dsm 6.2. I test booted with that loader/extra ramdisk and confirmed that both my nics work with that.

 

And how you made it work?

I use macOS regularly,  but I tried on Windows with bootcamp, but OSFMount doens't work correctly , at least with 1.04b because:

1) Trying to add extra.lzma -it says not enough space in the partition...

2) grub.cfg can be replaced but then it doesn't save the changes (even don't I uncheked read only).

 

Just could made it work mounting from macos, easy for the efi partition where the grub.cfg is located (Following the polanksiman guide) , but causing problems in the OS to mount the second partition of the extra.lzma is located, as it doesn't look that it mounts, but when you unmount the efi one, it looks like instead the second partitions is mounted in the same location... it is really a MESS (need help on all that process, to be able to do it painless). So in brief, I couldn't to make it work the second ethernet in my board H370M-ITX/ac (same as yours).

 

By the way, have you tried the new 6.2 loader 1.04b? (it worked and I could install DSM 6.2.1 with NO PROBLEMS even without configuring anything, vid, pid, serial, mac...). It seems to have full hardware video acceleration for 8th generation... the only problem seems to be the second ethernet doesn't work... it "looks" perfect for the rest...

Edited by ed_co
Link to post
Share on other sites
On 10/28/2018 at 11:44 PM, ed_co said:

 

And how you made it work?

I use macOS regularly,  but I tried on Windows with bootcamp, but OSFMount doens't work correctly , at least with 1.04b because:

1) Trying to add extra.lzma -it says not enough space in the partition...

2) grub.cfg can be replaced but then it doesn't save the changes (even don't I uncheked read only).

 

Just could made it work mounting from macos, easy for the efi partition where the grub.cfg is located (Following the polanksiman guide) , but causing problems in the OS to mount the second partition of the extra.lzma is located, as it doesn't look that it mounts, but when you unmount the efi one, it looks like instead the second partitions is mounted in the same location... it is really a MESS (need help on all that process, to be able to do it painless). So in brief, I couldn't to make it work the second ethernet in my board H370M-ITX/ac (same as yours).

 

By the way, have you tried the new 6.2 loader 1.04b? (it worked and I could install DSM 6.2.1 with NO PROBLEMS even without configuring anything, vid, pid, serial, mac...). It seems to have full hardware video acceleration for 8th generation... the only problem seems to be the second ethernet doesn't work... it "looks" perfect for the rest...

 

Sorry i have no experience using MAC OS so cant help you there.

Link to post
Share on other sites
On 10/24/2018 at 12:10 AM, IG-88 said:

starting next week i will have time for new versions of the extra.lzma, the myri10ge driver seems to be just a simple kernel module that just need to be compiled without any additional source so should be easy and and in the next version

i will start making a list about requests but this one will be most likely in the next version as its just a switch in the kernel config

 

@IG-88Any chance of doing for 6.2 and e1000e?? Cheers!!

Edited by ed_co
Link to post
Share on other sites
22 hours ago, ed_co said:

 

@alirz1OK, whatever you use. Can you explain how you make both nics work, please??? Step by step.

Im actually not using my second nic. Im still on dsm 6.1 for my ds3716 based xpenology, where only one of my nic works. The only time my second Nic worked was when i tested the DS918 build with 6.2 and the 1.03 loader.

Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, alirz1 said:

Im actually not using my second nic. Im still on dsm 6.1 for my ds3716 based xpenology, where only one of my nic works. The only time my second Nic worked was when i tested the DS918 build with 6.2 and the 1.03 loader.

@alirz1But, did you use any extra.lzma?? Or any special configuration in the conf file?? And one more question, have you tried 1.04b loader??

Edited by ed_co
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
On 11/22/2018 at 8:00 PM, aywakko said:

does anyone know what happened to the extra.lzma link for DS3617?  I tried clicking on it and tinyurl says the file has been deleted.  Or if anyone has a mirror?  That will be greatly appreciated!

 

Thanks!

 

readded,  it was claimed to be 100 days not used and automatic deleted but thats simply impossible as i added them last time on 9th of september

 

Link to post
Share on other sites

I have a Dell PowerEdge T330 with a Perc H730P connected to an 8 bay backplane that works great in Debian and Windows environments. However I am falling flat getting XPenology to work. I think its the H730P causing issues, but I have tried every permutation of 6.1/6.2 with added driver files. I can install any version of XPE, and update. I can build a 5 disk Raid 5 raid group, but as soon as I attempt to create a volume on it, I lose access to the web interface and SSH. The server does respond to pings however.. There is no activity on the drives and rebooting the system I have no network access unless I eject the drive caddy where I only have the USB and my single SSD for package installs, everything works except the raid array of course.

I have tried the H730P in Raid with all disks configured as Raid0, and HBA mode. The outcome is the same. I can see the disks and create individual volumes, but any attempt to create a Raid 5 the system barfs. That card is an LSI 3108 based card supported in the mpt3sas driver. And my disks are all tested and working WD Red 3TB drives.

 

Any Ideas? 

Edited by rok1
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
On 11/27/2017 at 12:39 AM, IG-88 said:

There is no explicit AMD support OR hyper-v. That needs a different (newly compiled) kernel and that is not the way jun's approach works, it uses the kernel that comes with DSM, this package is only about kernel modules that can be loaded with the original Synology kernel.

 

!!!all sata_* and pata_* drivers are still not working because of the kernel source changes Synology did (same as in kernel 3.10.102 used and modded by Synology), as long as no one writes a patch for this I can use to fix this, it will stay this way !!!

 

The extra.lzma ramdisks provided below have been tested to load on DSM 6.1.3 (15152 kernel source available), but I expect it also to work with 6.1.4 (15217, no source available yet) as it uses the same kernel (3.10.102) as base.

To check if the hardware is supported with a driver, use a running DSM installation or boot a live Ubuntu from usb. In console type the following:


lspci -k | grep 'Kernel driver'

That command will list the used kernel modules for the hardware. Modules for network and storage will be listed. Compare that with the list of modules that comes with the extra.lzma ramdisks provided below.

I am trying to keep the same supported hardware for all the three supported DSM images, namely DS3615xs, DS3617xs and DS916+.
I will mention if there are differences between the ramdisks. Most likely it will be 916+ as the kernel seems to be compiled with less options then the other two (mostly in the network driver section. If the kernel internal driver cannot be compiled (like missing kernel options) or does not work (like newer hardware revisions not working - the 3.10.102 kernel is kind of "old") I will try to use external sources. By providing the source link, you will speed up the process of supporting your hardware.

 

  916+ specific section (Reveal hidden contents)

 

Some of the network drivers for ds916+ had missing kernel options and as I expected them to fail when loaded as module I did not made them (for now) some of those where provided in jun's extra.lzma and are also in, but i'm not sure if they ever worked, so we will see how the feedback for the 916+ network drivers is.

For now the 916+ does not contain the following drivers/modules: be2net.ko, dca.ko

For the forcedeth.ko module, I dont see how to get external source for it. If someone with this hardware wants to try it with a "maybe not working" module then PM me I will make a test version.

added atl2.ko, cxgb.ko, cxgb3.ko, cxgb4.ko, forcedeth.ko for testing in v 4.2

also LSI MPT SAS Controller should work now, do not work (as i found out with a borrowed skylake, sas2008 combination, before that i could only dry test loading the modules in a vm), the module mpt2sas loads and when finding a disk it crashed (kernel version and from external source) main difference to 3615/3617 kernel are that some scsi/sas modules are baked into the kernel and 916+ does not have it, to compensate i did compile the modules and loaded them before mpt2sas (scsi_transport_sas and raid_class) with the additional modules the unknown symbol errors where gone and mpt2sas loaded but with the hardware present it does not work, same will be happen for mpt3sas (and maybe all other sas drivers?)

so if someone has suggestions around that problem ...

for now all mpt2sas, mpt3sas controller do not work with the 916+ image so stick to controllers that use the AHCI driver of the kernel when you want to use this image

 

 

Below are the custom ramdisks for each version. Modules within them  are not interchangeable so don't start playing smart by moving modules between them. It will not work. You also need to de-zip the downloaded file before adding the ramdisk to the loader.

extra.lzma for ds3615 v4.8
http://s000.tinyupload.com/?file_id=91524959186499470323

extra.lzma for ds3615 v4.9_test - new Aquantia driver (atlantic.ko) v2.0.10.0, positive feedback to work with Asus XG-C100C

http://s000.tinyupload.com/?file_id=15978611613403584302


extra.lzma for ds3617 v4.8
http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=10571518971292995794


extra.lzma for ds916+ v4.8

http://s000.tinyupload.com/?file_id=82597508855747953494


If you wish to make a driver request do so in the topic linked below:

 

 

If you wish to discuss problems about modules in these ramdisks then drop a post below. Please be specific. Provide ramdisk version and loader model: e.g.: "extra.lzma 4.4 for ds3617".

 

Note: the driver list below with related hardware is based on Trantor/Quicknick's older list for 5.2 and 6.0 so thanks goes to them and all others who helped to build the older list for 5.2 and 6.0.

 

Caption

(…) Not compiled for now, ask for it

[…] Either confirmed by users that it is not working OR not supported for DSM 6.1 (kernel 3.10.102) OR does not load at all. Driver was compiled/tested but removed - if someone finds a way to get it working in some way, tell us here and it will be added

 

  NETWORK DRIVERS LIST (Reveal hidden contents)

NETWORK

AMD
pcnet32: AMD PCnet32 PCI

 

Agere Systems
et131x: Agere Systems ET-131x PCI-E Gigabit Ethernet (staging driver)


Asix
asix: ASIX AX88xxx Based USB 2.0 Ethernet Adapters
ax88179_178a: ASIX USB 2.0/3.0 Gigabit Ethernet Controller

mcs7830: ASIX/MosChip 7830 Based USB 2.0 Ethernet Adapters, NEXT-220UL

 

Atheros
atl1: Atheros/Attansic L1 Gigabit Ethernet
atl1c: Atheros L1C Gigabit Ethernet, AR8132, AR8131, AR8151, AR8152
atl1e: Atheros L1E Gigabit Ethernet, AR8121, AR8113, AR8114
atl2: Atheros L2 Fast Ethernet

 

Aquantia 
 atlantic: Aquantia 1/2.5/5/10 Gigabit PCI Express Family AQC-100 / AQC-107 / AQC-108 (external source: Aquantia-AQtion-1.6.7.tar.gz)

 

Broadcom
[b44: Broadcom 440x/47xx]
bnx2: Broadcom NetXtremeII BCM5706/BCM5708/5709/5716 (firmware needed)
bnx2x: Broadcom NetXtremeII 10Gb BCM57710/BCM57711/BCM57711E/BCM57712 (firmware needed)
cnic: Broadcom NetXtreme II CNIC Driver
tg3: Broadcom Tigon3 BCM5705/BCM5703/BCM5702/BCM5701/BCM5700/BCM5721/BCM5751/BCM5788/BCM5704/BCM5752/BCM5789/BCM5723/BCM5761/BCM5787/BCM5755/BCM5722/BCM5754/BCM57781/BCM57785/BCM5718BCM57765/BCM57761/BCM5719/BCM5725/BCM5762/BCM5720/BCM57790/BCM57795/BCM57766/BCM57780

 

Brocade
bna: Brocade 1010/1020 10Gb Ethernet (firmware needed)

 

Calxeda
xgmac: Calxeda 1G/10G XGMAC Ethernet Driver

 

Conexant
cx82310_eth: Conexant CX82310 USB ethernet

 

Chelsio
cxgb: Chelsio 10Gb Ethernet T210
cxgb3: Chelsio Communications T3 10Gb (firmware needed), N310E/B320E/S302E
cxgb4: Chelsio Communications T4 Ethernet (firmware needed), T420/T440/T422/T404/B420/B404

 

Cisco
(enic: Cisco VIC Ethernet NIC)

 

D-Link
(dl2k: D-Link DL2000-based Gigabit Ethernet Adapter)

 

Emulex
be2net: Emulex OneConnect Skyhawk/Emulex OneConnect Skyhawk-VF/Emulex OneConnect Lancer/Emulex BladeEngine2 10Gb Gen2 PCIe/Emulex BladeEngine3 10Gb/Gen2 PCIe/Emulex OneConnect OCe10100/OCe10102 Series 10 GbE/Emulex OneConnect 10Gb NIC (be3)

 

HP
(hp100 : HP 10/100VG PCLAN (ISA, EISA, PCI))

 

Intel
e100: Intel PRO/100+ (firmware needed)
e1000: Intel PCI/PCI-X Gigabit Network Adapters Intel PRO/1000 CT/F/GT/MF/MT/T/XF/XT 82573L/82572EI/82571EB/82573E/82573V/82567/82574L/82566MM/82566MC
e1000e: Intel PCIe PRO/1000 82563/82566/82567/82571/82572/82573/82574/82577/82578/82583/Gigabit CT Desktop Adapter/PRO/1000 PT/PF/I217-LM/V/I218-V/LM/I219 LM/V
i40e: Intel 40 Gigabit X710-AM2/XL710-AM1/XL710-AM2/X710-DA2/X710-DA4/XL710-QDA1/XL710-QDA2
igb: Intel Gigabit Ethernet 82575/82576/82580/I350/I210/I211
igbvf: driver supports 82576 virtual functions, only for KVM
ixgbe: Intel 10 Gigabit AF DA/AT/AT2/CX4/XF LR/XR/82599EB/82598EB/82599ES/82599EN, X540-T1/X540-T2/540-AT2/X520-SR1/X520-SR2/X520-DA2/X520-LR1/X520-DA1/X520-DA4/X520-QDA1/X520-T2 X550-BT2/AT/AT2 X550-T1/T2, X552, X553, X557 (external source from Intel: ixgbe-5.3.3.tar.gz) from Intel Ethernet Adapter Connections CD 22_9)
ixgbevf: supports 82599, X540 and X550 virtual functions, only for KVM (external source from Intel: ixgbevf-4.3.2.tar.gz)
pch_gbe: Intel PCH EG20T Gigabit ethernet driver
ptp_pch: Intel PCH EG20T as PTP clock

 

InfiniBand (generic)
ib_addr, ib_cm, ib_core, ib_mad, ib_netlink, ib_sa, iw_cm

 

JMicron
jme: JMicron PCIe Gigabit

 

Neterion
s2io: Neterion Exar Xframe 10Gb Ethernet Driver
vxge: Neterion Exar X3100 Series 10GbE PCIe Server Driver

 

Nvidia
forcedeth: Nvidia nForce Ethernet

 

Marvell Yukon/SysKonnect
mvmdio: Marvell MDIO interface
sky2: Marvell Yukon 2 Gigabit Ethernet 88E8021/88E8022/88E8061/88E8062/88E8021/88E8022/88E8061/88E8062/88E8035/88E8036/88E8038/88E8039/88E8040/88E8040T/88EC033/88E8042/88E8048/88E8052/88E8050/88E8053/88E8055/88E8056/88E8070/88EC036/88EC032/88EC034/88EC042/88E8058/88E8071/88E8072/88E8055/88E8075/88E8057/88E8059/88E8079, SysKonnect SK-9Sxx/SK-9Exx/SK-9S21/SK-9E21M
skge: Marvell Yukon 88E8001/8003/8010, SK-9xx/SK-98xx V2.0

 

Mellanox
mlx_compat, mlx4_core, mlx4_en, mlx4_ib, mlx5_core, mlx5_ib: Mellanox T25400/MT27500/MT27520/MT25408/MT25418/MT25448/MT25408/MT26418/MT26428/MT26438/MT26448/MT25408/MT26468/MT26478/MT27600/MT27700/MT27710

(MT27800/MT28800/MT28908/MT416842)

ConnectX MT254xx
ConnectX-2 MT264xx
ConnectX-3 MT275xx
ConnectX-IB MT276xx
ConnectX-4 MT277xx
(ConnectX-5 MT278xx, MT288xx)
(ConnectX-6 MT289xx)

driver in use by synology is 3.3.-1.0.4 and ConnectX-5/6 are not supported with this driver so dont expect them to work, if needed is might be possible to compile newer drivers

 

Pegasus
(pegasus: Pegasus/Pegasus II USB ethernet driver)

 

Prolific
plusb: Prolific PL-2301/2302/25A1 based

 

QLogic
netxen_nic: QLogic/NetXen NIC
qla3xxx: QLogic QLA3XXX Network driver
qlcnic: QLOGIC QLCNIC 1/10Gb Converged Ethernet
qlge: QLogic QLGE 10Gb Ethernet

 

Qualcomm
alx: Qualcomm Atheros AR816x/AR817x

 

Realtek
(r8101: 10/100 Realtek PCIe FE Family RTL8100E/RTL8101E/RTL8102E-GR/RTL8103E(L)/RTL8102E(L)/RTL8101E/RTL8103T/RTL8401/RTL8401P/RTL8105E/RTL8402/RTL8106E/RTL8106EUS/RTL8107E)
r8152: RTL8152/RTL8153 Based USB 2.0/3.0 Ethernet Adapter (source: 0008-r8152.53-2.09.0.tar.bz2)
r8168: Realtek Gigabit Ethernet PCIe
RTL8111B/RTL8168B/RTL8111/RTL8168/RTL8111C/RTL8111CP/RTL8111D(L)/RTL8168C/RTL8111DP/RTL8111E/RTL8168E/RTL8111F/RTL8411/RTL8111G/RTL8111GUS/RTL8411B(N)/RTL8118AS/RTL8111H(S)/RTL8118/RTL8119i (source: 0010-r8168-8.045.08.tar.bz2)
r8169: Realtek Gigabit Ethernet PCI RTL8110SC(L) (RTL8110S/RTL8110SB(L)/RTL8169SB(L)/RTL8169S(L)/RTL8169) (source: 0008-r8169-6.025.03.tar.bz2)
rtl8150: USB RTL8150 based USB Ethernet Adapter

 

Silan
(sc92031: Silan SC92031 PCI Fast Ethernet Adapter driver)

 

SIS
(sis900: SiS900/7016)
(sis190: SiS190/SiS191)

 

Solarflare
sfc: Solarflare NIC 10Gb/s

 

Sundance Technology
ipg: Sundance Technology IPG Triple-Speed Ethernet IC PLUS IP1000 NIC, Sundance Technology ST2021 based NIC, Tamarack Microelectronics TC9020/9021 based, D-Link NIC IP1000A

 

Tehuti
tn40xx: Tehuti 10GbE NIC driver MV88X3120/QT2025/TLK10232/AQ2104/AQR105, ASUS XG-C100F, Buffalo LGY-PCIE-MG, D-Link DXE-810T/S, Edimax 10G, IEI Mustang-200, TN9030, TN9210, TN9310, TN9510, TN9610, TN9710P, TN9710Q

 

VIA
(via-rhine: VIA Rhine)
(via-velocity: VIA Velocity)

 

VMware
vmxnet3: VMware vmxnet3 virtual NIC

 

 
  STORAGE DRIVERS LIST (Reveal hidden contents)

STORAGE

 

3ware
(3w-xxxx: 3ware 5/6/7/8xxx ATA-RAID support)
3w-9xxx: 3ware 9xxx SATA-RAID support
3w-sas: 3ware 97xx SAS/SATA-RAID support

 

Adaptec
aacraid: HBA 1000 series, Adaptec 2200S, Adaptec 2120S, Adaptec 2200S, Adaptec 3230S, Adaptec 3240S, Adaptec 2020ZCR, Adaptec 2025ZCR, Adaptec 2230S, Adaptec 2230SLP, Adaptec 2130S, Adaptec 2020SA, Adaptec 2025SA, Adaptec 2410SA, Adaptec 2610SA, Adaptec 21610SA, Adaptec 2240S, Adaptec 2810SA, Adaptec 4005, Adaptec 4000, Adaptec 4800SAS, Adaptec 4805SAS, Adaptec 2820SA, Adaptec 2620SA, Adaptec 2420SA, Adaptec 1800, Adaptec 5445, SMC AOC-USAS-S4i, Adaptec 5805, SMC AOC-USAS-S8i, Adaptec 5085, Adaptec 3405, Adaptec 3805, Adaptec 3085, Adaptec 31205, Adaptec 31605, Adaptec 51205, Adaptec 51605, SMC AOC-USAS-S4iR, SMC AOC-USAS-S8iR, Adaptec 51245, Adaptec 51645, Adaptec 52445, Adaptec 5405, SMC AOC-USAS-S8i-LP, SMC AOC-USAS-S8iR-LP, Adaptec ASR-2045, Adaptec ASR-2405, Adaptec ASR-2445, Adaptec ASR-2805, Adaptec 5405Z, Adaptec 5445Z, Adaptec 5805Z, Adaptec 5400S, Adaptec 5400S, Adaptec Themisto, Adaptec Callisto, Dell PERC 2/QC, Dell PERC 2/QC, Dell PERC 2/Si, Dell PERC 3/Si, Dell PERC 3/Di, Dell PERC 3/SiF, Dell PERC 3/DiF, Dell PERC 3/DiV, Dell PERC 3/DiL, Dell PERC 3/DiJ, Dell PERC 3/DiD, Dell PERC 3/DiB, Dell PERC 320/DC, Dell CERC 2, HP NetRAID-4M, Legend S220, Legend S230, IBM ServeRAID 7t, IBM ServeRAID 8i, IBM ServeRAID 8k/8k-l4, IBM ServeRAID 8k/8k-l8, IBM ServeRAID 8s, ICP ICP9024RO, ICP ICP9014RO, ICP ICP9047MA, ICP ICP9087MA, ICP ICP9085LI, ICP ICP5085BR, ICP ICP9067MA, ICP ICP5445SL, ICP ICP5085SL, ICP ICP5805SL, ICP ICP5045BL, ICP ICP5085BL, ICP ICP5805BL, ICP ICP5125BR, ICP ICP5165BR, ICP ICP5125SL, ICP ICP5165SL, SUN STK RAID REM, SUN STK RAID INT, SUN STK RAID EXT, SUN STK RAID EM, Adaptec RAID 6405, Adaptec RAID 6445, Adaptec RAID 6805
aic94xx: Adaptec AIC94xx SAS/SATA support

 

AMD
[pata_amd: AMD 751, AMD 756, AMD 766, AMD 768, AMD 8111, AMD CS5536, nVidia nForce, nVidia nForce 2 and 3, nVidia CK804 and MCP04, nVidia MCP51, nVidia MCP55, nVidia MCP61, nVidia MCP65, nVidia MCP67, nVidia MCP73, nVidia MCP77] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)

 

ARECA
arcmsr: ARECA (ARC11xx/12xx/13xx/16xx) SATA/SAS RAID Host Adapter


BusLogic
buslogic: BusLogic SCSI

 

HighPoint
hptiop : HighPoint RocketRAID 3xxx/4xxx Controller support

 

HP
[hpsa: Smart Array P212 P410 P410i P411 P812 P712m P711m ; (Gen6/7 Controllers) Smart Array P222 P420 P420i P421 P822 P220i P721 ; (Gen8 Controllers) Smart Array P430 P430i P431 P830 P830i P831 P731m P230i P530 P531 ; (Gen8.5 Controllers) Smart Array P440 P441 P840 P440ar P244br H240 H241 H240ar H244br ; (Gen9 Controllers) HP StorageWorks 1210m P1224 P1228 P1228m P1224e P1228e P1228em
[cciss: old Smart Array driver up to P420, Gen7]

 

IBM
(ips: IBM ServeRAID support)

 

Intel
ata_piix: Intel IDE/PATA driver PIIX3/PIIX4/ICH0/ICH/ICH2/ICH3/C-ICH/ICH4/ICH5/6300ESB/ICH6/ICH7/ICH8M, SATA in IDE mode: ICH5/6300ESB/ICH6/CE3100/ICH7/NM10/631xESB/632xESB/ICH8/ICH9/ICH10/IIC
(gdth : Intel/ICO RAID controller support)
isci : Intel C600 Series Chipset SAS Controller
[pata_oldpiix: Intel PATA old PIIX] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)
[pata_sch: Intel SCH PATA] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)
[pata_mpiix: Intel PATA MPIIX] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)

 

JMicron
[pata_jmicron: JMB361, JMB363, JMB365, JMB366, JMB368] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)


LSI
megaraid: LSI MegaRAID legacy
megaraid_mbox: LSI MegaRAID Mailbox
megaraid_mm: LSI MegaRAID Management Module
megaraid_sas: LSI MegaRAID SAS 9361-8i/9361-4i9341-8i/9341-4i/9380-8e/9380-4i4e/9270-8i9271-4i/9271-8i/9271-8iCC/9286-8e/9286CV-8e/9286CV-8eCC/9265-8i/9285-8e/9240-4i/9240-8i/9260-4i/9260CV-4i/9260-8i/9260CV-8i/9260DE-8i/9261-8i/9280-4i4e/9280-8e/9280DE-8e/9280-24i4e/9280-16i4e/9260-16i/9266-4i/9266-8i/9285CV-8e
mptsas: LSI MPT SAS1064/SAS1068/SAS1064ET/SAS1068E/SAS8208ELP/8208ELP/SAS1078
mpt2sas: LSI MPT SAS 6Gb/s Host Adapters SAS2004/SAS2008/SAS2108/SAS2116/SAS2208/SAS2308/SSS6200
mpt3sas: LSI MPT SAS 12Gb/s Host Adapters SAS3004/SAS3008/SAS3108

 

Marvel
mvsas: Marvell PCIe 88SE64XX (3Gb/s) and 88SE94XX 6Gbs) SAS/SATA support, HighPoint RocketRAID 2710/2720/2721/2722/2740/2744/2760
mvumi: Marvell UMI driver
[pata_marevell: 88SE6101, 88SE6121, 88SE6123, 88SE6145] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)

 

Nvidia
[sata_nv: nForce MCP51, MCP55, MCP61, nForce2, nForce3, nForce4 (CK804, MCP04)] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)

 

nvme (generic)
NVMe driver

 

Promise
[sata_promise: PDC20318 (SATA150 TX4), PDC20319 (FastTrak S150 TX4), PDC20371 (FastTrak S150 TX2plus), PDC20378 (FastTrak 378/SATA 378), PDC20375 (SATA150 TX2plus), PDC20376 (FastTrak 376), PDC40719 [FastTrak TX4300/TX4310], PDC40519 (FastTrak TX4200), PDC20771 [FastTrak TX2300], PDC20571 (FastTrak TX2200), PDC20579 SATAII 150 IDE Controller,
PDC40718 (SATA 300 TX4), PDC20518/PDC40518 (SATAII 150 TX4), PDC40775 (SATA 300 TX2plus), PDC20575 (SATAII150 TX2plus), PDC20621 [SATA150 SX4] 4 Channel IDE RAID, PDC20619 (FastTrak TX4000)] 
-> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)
[sata_sx4: PDC20621] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)
sx8: Promise SATA SX8 support

 

Silicon Image
[pata_sil680: CMD/Silicon Image SiI680 PCI PATA controller] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)
[sata_sil:SiI311x, SiI3512 / SB300, SB300C, SB4x0] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)

 

Serverworks
pata_serverworks: OSB4/CSB5/CSB6/HT1000 PATA] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)

 

VIA
pata_via: CX700, VT82c576, VT82c586, VT82c586A, VT82c586B, VT82c596A, VT82c596B, VT82c686, VT82c686A, VT82c686B, VT6330, VT6410, VT6415, VT6420, VT8231, VT8233, VT8233A, VT8233C, VT8235, VT8237, VT8237A, VT8237R, VT8237R Plus, VT8237S, VT8251, VT8261, VX700, VX855/875, SATA in IDE mode: CX700, VX700, VX800, VX900] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0
[sata_via: VX900, VT642x, VT8237 family, VT8251, VT8261] -> does not load: Unknown symbol syno_libata_index_get (err 0)

 

VMware
vmw_pvscsi: VMware Paravirtual SCSI Controller

 

 
  Change log (Reveal hidden contents)

 

[27.11.2017] Topic reformatted + slight corrections by Polanskiman
[30.11.2017]  uploaded v4.1 for all versions, recopyed drivers from jun's extra.lzma and only replaced tg3 and r8152 afterwards (proven to support newer hardware in former 3615 releases)
[09.12.2017] uploaded v4.2 for all versions

- replaced ixgbe.ko with newest from intel to support newer X55x for all three ramdisks

- replaced alt1c.ko in all three ramdisks with fresh compiled ones from 15152 as i got feedback that this modules where not working in jun's version

- NVMe driver added, supportnvme="yes" in synoinfo.conf seems not enough to get NVMe working as SSD withn WebGUI, 918+ image (open with 7zip) might gives hints how to do it properly, there are also some additional tools for nvme in this image like "nvme" and "synonvme", people wth NVMe will have to do more tinkering to find out what else to do to get it fully working in xpenology

- as someone wrote me about mlx4 working for him on 916+ image even if kenel option was not active in 916+ kernel config i made the following modules now part of the 916+ release for testing: atl2.ko, cxgb.ko, cxgb3.ko, cxgb4.ko, forcedeth.ko - we will see it they work

- got all sas drivers load in 916+ without unknown symbols (also mptsas/mpt2sas/mpt3sas) - lets see if they work when loaded with hardware present

[12.12.2017] 916+ updated to 4.2.1, sg.ko from testing was still in 4.2 and caused problems with iSCSI, removed it
[13.12.2017] new 4.3 with newer realtek r8168/r8169 drivers
[18.12.2017] new 4.4, mvsas source modded to detect oem versions of 88SE9485, update driver mpt3sas to v23 for SAS93xx/SAS94xx support, added drivers for 10G nic Aquantia AQC-100/107/108
[19.12.2017] Housekeeping by polanskiman. Formatting and slight text improvements.
[20.12.2017] aacraid section extended in STORAGE DRIVERS LIST

[14.01.2018]  new 4.5, revert driver mpt3sas to jun's and in case of 916+ to kernel default as SAS94xx support did not work (kernel oops), added Asxi/MosChip 7830 USB 2.0 Ethernet driver mcs7800.ko from kernel

[11.03.2018] new 4.6, added 4 drivers for 10G nic's (bna, xgmac, s2io, vxge)

[15.03.2018] added comment about non working mpt2sas/mpt3sas drivers for 916+

[18.03.2018] maked 916+ section, added information to mellanox  drivers about connectx name types and chips

[24.03.2018] bna.ko needs firmware, added  ctfw-3.1.0.0.bin and  ct2fw-3.1.0.0.bin (->cna.h), added comment about Mellanox ConnectX-5/6 10G cards

[08.04.2018] new 4.8, mvsas source modded to detect oem versions of 88SE9485, now according to this https://marc.info/?l=linux-scsi&m=146005515401214, fresh compiled version of aacraid.ko (no changes, still kernel version)

[27.07.2018] 4.9_test only 3615 for testing with new Aquantia driver v2.0.10.0, re-added spoilers lost in last forum update

[04.09.218] re-uploaded extra.lzma 4.8 and 4.9_test

[23.11.218] re-uploaded extra.lzma 4.8 for 3617

 

Hey,

 

could you please update the İntel NİC Driver İ219-V e1000e. With my Mobo Z390M İ am not able to get successfully results via find.synology.com. Maybe the driver for the NİC is not up to date.

 

Best Regards

Link to post
Share on other sites
On 12/20/2018 at 11:34 PM, sakko said:

Hey,

 

could you please update the İntel NİC Driver İ219-V e1000e. With my Mobo Z390M İ am not able to get successfully results via find.synology.com. Maybe the driver for the NİC is not up to date.

 

Best Regards

have the same problem with a Fujitsu B-3400 board , best reagards

Link to post
Share on other sites
On 12/30/2018 at 12:11 PM, Mapleaj said:

could you tell me how to make extra.lzma?

 

https://xpenology.com/forum/topic/7187-how-to-build-and-inject-missing-drivers-in-jun-loader-102a/

https://xpenology.com/forum/topic/7341-tutorial-compile-xpenology-drivers-in-windows-10/

 

 

On 12/30/2018 at 12:11 PM, Mapleaj said:

I try to add new driver into /etc/modules,but it isn't been load when system boot.

 

the drivers to load are in rc.modules

but if you just want to test them you can load drivers with insmod (and unload with rmmod)

for a more permanent solution (still having them after a update) you need bring them into the extra.lzma, you can unpack and repack after modding like in the description above

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
On 12/28/2018 at 8:38 AM, Larionov8C said:

have the same problem with a Fujitsu B-3400 board , best reagards 

 

i could not find anything about that board, just a D-3400B, that has a realtek chip, is for 6,7th gen intel (not new) and jun uses a already new realtek driver, so your problem seems not to be a "driver to old" like it may be the case with the e1000e driver

Link to post
Share on other sites
On 12/9/2018 at 1:23 PM, vilares said:

Hi XPenology Users.....

 

Can some help me with an old Clevo m746s 

 LSPCI from ubuntu is on the image.   triyng to boot with your last file but nothing happens....

 

thats a 10 year old notebook with a sis chipset, even if we add a driver for the nic, its unlikely to do any good as pata_xxx and sata_xxx drivers are broken (so no pata_sis.ko or sata_sis.ko) and even if it would work, you only have one disk with a old unreliable hardware that sucks up a lot of power (for its purpose), even a arm based board with sata would be better then this

if you really want this to use as NAS you can try open media vault or use a older dsm like 5.x or 6.0 with older loader

 

 

can you do a "lsmod |grep sis" with ubuntu to see what sis drivers are loaded (if its pata_sis or sata_sis then there is no way for dsm 6.1/6.2 atm)

Edited by IG-88
Link to post
Share on other sites
55 minutes ago, IG-88 said:

the drivers to load are in rc.modules

 

 

Thank you very much!!!

I tried to edit rc.modules, add my new driver module name into it,but when system reboot,it did not work. Ethernet did not show in Web UI.

I will read your articles about how to make it,thanks again!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.