rice818

DSM 6.1 raid function is work or not ?

Recommended Posts

My situation is .... I have clean install DSM 6.1.3 in N54L, and migrating data from another server,

finally, 1 X 4TB HD full of data in N54L (DSM 6.1.3) after that hotplug 2 new 4TB rebuild the raid from BASIC to Raid 5....

however, this N54L server running almost 4 days, i still got this raid changing info screen.

 

PS: the data in this changing status cannot copy to other drive through share folder (win10 connect to this server)

 

Q1) Usually, how long should it take from basic to raid 5

Q2) xpenology DSM's raid function is work ? since i have no raid card in my N54L

Q3) If I remove the Disk 2, can i have all my data back ? maybe i backup my existing 4TB data in the basic mode HD, and fresh build a Raid 5 volume.

 

I very appreciate someone can give me a clue, thanks so much

raid.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

also stange that there are only two disks (instead of three)  and the status is still raid1

can you open a console with ssh and check what

cat /proc/mdstat

gives you back (status of the mdadm software raid)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, jack78 said:

On 4x3TB its took 2-3 days, but I saw changed progress in %

 

i do not have any progress % ... only initializing disk

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, IG-88 said:

also stange that there are only two disks (instead of three)  and the status is still raid1

can you open a console with ssh and check what


cat /proc/mdstat

gives you back (status of the mdadm software raid)

 

 

 

https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=49622

 

 

someone says that .... it take two steps 

 

basic to raid 1 then raid 1 to raid 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

from the descrition it looks like its still (stuck?) in raid1 creation (only 2 disks, no access to shares)

having a look with the cammand i posted does'nt hurt, its just showing the status

still unusual that just makeing a copy of the basic disk (basic->raid1) takes that long

do you still see disk acrivity?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, IG-88 said:

from the descrition it looks like its still (stuck?) in raid1 creation (only 2 disks, no access to shares)

having a look with the cammand i posted does'nt hurt, its just showing the status

still unusual that just makeing a copy of the basic disk (basic->raid1) takes that long

do you still see disk acrivity?

 

I give up .... since the system prompt out that the disk got I/O error and bad sector

 

finally, i hotplug the HD 2 & 3 (newly added) and end the changing process, Lucky me, i got my data back !

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now