DSM on debian KVM


Recommended Posts

im running DSM on debian KVM.

 

the only image i got working is DSM_DS3615xs_7393_boot.img from dynax,

viewtopic.php?f=2&t=16114&start=230#p67947

is it normal that booting takes about 5 minutes?

 

i cannot get any other image to run under debian.

 

is there an image for straight KVM (no vmware, no ESXi, no proxmox).

 

i tested on windows and vmware - no problem - found a lot of working images.

also boot time is fast.

 

regards, onur

Link to post
Share on other sites

@thomas

hi,

i dont have a gui on my server, and i dont have unraid.

 

i tried DS3615xs 6.1 Jun's Mod V1.02-alpha.zip

tried booting from ide and sata - both not working.

nic is not getting ip adress from DHCP.

 

how do you configure usb boot - do you have the xml part for me.

 

 

regards, onur

Link to post
Share on other sites

@thomas,

hi, thanks for your help.

but its not working.

last ouptut is: ... parsng ELF and booting the kernel.

 

i tried UEFI and Bios KVM boot settings.

i activated nested boot param in host (do we need nested?)

 

maybe im doing something wrong?

im starting with "virsh start synology"

then i connect with VNC - and can see the boot menu.

then i select one of the menu items (tried all of them, i have even made own entries).

then on my DHCP server the nic should be listed(but isnt), or http://find.synology.com should find my DSM.

 

not working, but the KVM task is eating 100% CPU.

it looks like e1000 driver is not working.

do i have to set to specific MAC in xml?

 

can somebody explain the boot procedure?

is the DSM nested?

 

regards, onur

Link to post
Share on other sites

i have started with your xml.

then i had the problem that debian jessie was only able to do pc-q35-2.1, and that uefi files(OVMF_CODE-pure-efi.fd) are not present.

i fixed that with backport to stretch and manual download the uefi files from fedora.

after that i can do pc-q35-2.8 and also boot uefi boot like in your xml file.

 

the boot process is like in your image.

 

i have tested with stock image (did not change anything).

 

does anybody know if the image should also work with bios mode kvm?

is this a nested virtualization (virt in virt). maybe i have a problem with that?

 

my working image (DSM_DS3615xs_7393_boot.img from dynax) is not nested i think.

with that image i can see the whole loading processs like in normal linux.

 

onur

Link to post
Share on other sites

Indeed, the image boots with OVMF, but it seems it has issues with Seabios... I deleted my other VM test with Seabios and now I can't replicate it...

I don't think this is a nested virtualization

I booted the image you're referring to and it only works in Seabios mode and you can see the whole process..

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.