Trantor

Drivers requests for DSM 5.2

Recommended Posts

Just dropping by to let you know that i just installed beta7 easily over gnoboot's 5.0 4458. I had the option to migrate but i didn't since i wanted a fresh start. Chose clean installation and everything couldn't have gone more smoothly! On first boot all my shares were mounted and readily accessible. Thanks for the work, i really do appreciate it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just a little update about beta8:

 

- add Marvell 9230 chip (dawicontroller, thx Symbiot78)

- add VIA Velocity network support

- add sound support

- add bluetooth support

- add wifi drivers

- add multimedia dvb drivers*

- use real mac adresses (thx gnotboot for the tip)

 

* If the community can help me, and tell me what are the most common adapters

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trantor: sounds great! :smile:

 

When do you plan on submitting Beta8 for testing?

What's the status on pata_legacy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trantor: sounds great! :smile:

 

When do you plan on submitting Beta8 for testing?

What's the status on pata_legacy?

 

No ETA for now sorry.

I think I will include pata_legacy as module, so user can manually load it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trantor, thank you for including the pata_legacy as a module. If I can't use the intel ss4200 as a NAS then I just can't use it for much.

Share this post


Link to post
Share on other sites

G'day Trantor, any way to stop dsm spinning down the drives "SAS" at reboot time?

 

I don't mind it when it's a shutdown, but for a reboot it's really annoying .... As then the drives all have to spin back up.... And that's when the order gets shuffled around I think.

 

?

 

Thanks mate

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is weird, I can't include pata_legacy nor any pata/sata driver as module:

 

ERROR: "syno_libata_port_power_ctl" [drivers/ata/pata_legacy.ko] undefined!

ERROR: "syno_libata_index_get" [drivers/ata/pata_legacy.ko] undefined!

 

:sad:

 

@stanza : I think this behavior is hardcoded in linux kernel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bad news for all of us with a ss4200 or other ICH7/ICH8(-M/-R) based motherboards, I guess??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gday again Trantor.

 

Hey just wondering if you can get / add virtio_blk up and going?

 

Managed to get This Beta7 up and running under KVM on Ubuntu

 

Which is interesting in that you can PASSTHRU whole HDD to the virtual Synology..... without needing VT-D to passthrough a whole controller ala ESXi etc

 

So this way there is no need to make Xpenology need SAS HBA support..... Xpenology just see's SATA Drives. :mrgreen:

 

Tho, naturally it's SLOW (eg 10mb/s transfers to each drive) without proper KVM virtio drivers

 

But it looks like someone has managed to get virtio working in an older version...(not totally successful...but a start)

 

http://xpenology.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=991&p=4910&hilit=libvirt#p4910

 

Would make for a Nice "All in One System" that would give people an option instead of ESXi :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bad news for all of us with a ss4200 or other ICH7/ICH8(-M/-R) based motherboards, I guess??

 

No I think I will compil a second kernel with built-in pata_legacy driver, so user with "old" hardware can install XPEnology :smile:

 

Hey just wondering if you can get / add virtio_blk up and going?

Would make for a Nice "All in One System" that would give people an option instead of ESXi :wink:

 

Unfortunately, when I have tried to include them it break iSCSI support :sad:

 

Currently I'm focused on releasing beta8 (which add sound, bluetooth, wifi, multimedia support).

Then repack a debug/testing build of DSM 5.0-4482 so the community can work and find out why volumes get unmounted.

After that maybe beta9 or v1.1 for 4.3-3827 ^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

I get an Error 500 with beta7:

 

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, admin and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

 

Where can I find a log of this? Is there a possibility to find the mistake?

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is an updated beta which include several updates/fixes.

 

Before doing anything, backup your data.

No warranty for any damages, loss of data or anything else.

 

Link : http://xpenology.trantor.be/beta/

 

Please install update2 on your system to fix security issues in previous version. viewtopic.php?f=2&t=2999

 

Two versions of synoboot : standard and hba (with scsi/sas drivers - only use this if you have a storage controller)

 

 

Known issues:

It may take 10 minutes or longer before it writes the configuration files, you can either cancel the installation or wait for it to finish. If you cancel, run assistant again and right click setup.

 

Changelog:

v8 (11/05/2014)

- Use real mac adresses (thx gnotboot for the tip)
- 3827 update2 is not installed but included and patched*

- Add Marvell 9230 chip support (dawicontroller, thx Symbiot78)
- Add VIA Velocity network support
- Add sound support
- Add bluetooth support
- Add wifi drivers (backport all drivers from kernel 3.12.1)
- Add multimedia dvb drivers (include all drivers available in kernel sources as module)
- Add a second kernel with pata_legacy built-in driver
- Update e1000e driver to v3.0.4
- Update r8168 driver to v8.038
- Update mpt2sas driver to v18

* Included Update2 will only work if you make a new install and disable volume creation in Syno Assistant.
Otherwise just follow the how to provided above.
I will make a patch to prevent this in the future.

v7 (24/02/2014)

- Update to 4.3-3827 build
- Synology DX510 is properly detected
- Temporarily removed pata_legacy

v6 (09/02/2014)

- Fix grub error 17 (introduced in beta5)
- Add Mellanox Technologies 10Gbit Ethernet support
- Add QLOGIC QLCNIC 1/10Gb Converged Ethernet support
- Add RocketRAID 2640x4 support (rr26xx driver)

v5 (20/01/2014)

- Add VIA CPU support (CENTAUR)
- Update synobios.ko (by k3dt ; fix "buzzer stop button pressed" warning)
- Add Brocade 1010/1020 10Gb support
- iSCSI (block level) works in IET mode (change lio to iet in synoinfo.cfg)
- iSCSI (regular) works in LIO mode
- NFS working
- CIFS mount point working
- Include bootstrap ipkg setup script (/root.profile is already modified) : after setup just log to ssh and type :
sh syno-i686-bootstrap_1.2-7_i686.xsh
reboot, log again to ssh and type
ipkg update


v4 (29/12/2013)

- You can now install DSM on drives connected to a SCSI/SAS controller
- Fix the volume "broken" issue when DSM is installed on a SCSI/SAS controller
- Fix NFS support
- Update megaraid_sas driver to the latest version
- Modify the way XPEnology's modules are loaded in ramdisk
- Include modules from previous beta
- Add PS2 keyboard support

v3 (21/12/2013)

- Add more drivers for KVM / virtio / virtualization support
- Add patched r8169 driver (realtek chips which are not working with the r8168 driver will work with this one)
- Add latest version of sk98lin driver (Marvell Yukon / SysKonnect SK-98xx/SK-95xx support)
- Update Broadcom bnx2 driver to latest version


v2 (05/12/2013)

- AX88179 Gigabit Ethernet USB 3.0
- Latest driver version for RocketRAID 3xxx/4xxx Controller
- Latest (aacraid) driver version for Adaptec
- Support XFS filesystem (no idea if DSM will automount this)


v1

- Update synobios.ko (by k3dt ; fix "buzzer stop button pressed" warning)


SCSI
----

Highpoint Rocketraid 2720SGL
LSI mpt2sas v17
Adaptec aacraid
Intel C600 Series Chipset SAS


NETWORK
-------

3Com 3c590/3c900, 3cr990
Alteon AceNIC/3Com 3C985/NetGear GA620
QLogic QLA3XXX
SiS 900/7016 SiS190/SiS191


USB
---

USB to serial / Prolific 2303 driver


PATA
----

ATI PATA (PATA_ATIIXP)
AMD/NVidia PATA (PATA_AMD)
CMD64x PATA (PATA_CMD64X)
JMicron PATA (PATA_JMICRON)
Marvell PATA (PATA_MARVELL)
Promise PATA 2027x (PATA_PDC2027X)
Intel SCH PATA (PATA_SCH)
CMD / Silicon Image 680 PATA (PATA_SIL680)
SiS PATA (PATA_SIS)
VIA PATA (PATA_VIA)
Winbond SL82C105 PATA (PATA_WINBOND)
Legacy PATA support (PATA_LEGACY)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi I just tested this new version with my Backup Server (synoboot non-HBA) and have some issues :

 

- the mac address has changed but is still not the real mac

- serial number is displayed as "XPEnology1"

 

Do I need to re-install the beta8.pat file ?

 

thx Trantor for all your work !

 

EDIT : with my other server and Synoboot HBA, I have the same behaviour.

WIFI/BT are not working.

 

Same bug when trying to add manually iwlwifi.ko file :

 

May 11 21:42:07 server kernel: [ 846.610586] iwlwifi: Unknown symbol pv_irq_ops (err 0)

May 11 21:42:07 server kernel: [ 846.610643] iwlwifi: Unknown symbol ieee80211_channel_to_frequency (err 0)

May 11 21:42:07 server kernel: [ 846.610676] iwlwifi: Unknown symbol ieee80211_hdrlen (err 0)

Share this post


Link to post
Share on other sites

serial number is displayed as "XPEnology1"

 

You can change it in grub.conf

 

- the mac address has changed but is still not the real mac

Do I need to re-install the beta8.pat file ?

 

Just tested on a computer at work and it shows the real mac address.

Yes you need to re-install or patch the rc.network file in etc and etc.defaults.

 

Same bug when trying to add manually iwlwifi.ko file :

 

May 11 21:42:07 server kernel: [ 846.610586] iwlwifi: Unknown symbol pv_irq_ops (err 0)

May 11 21:42:07 server kernel: [ 846.610643] iwlwifi: Unknown symbol ieee80211_channel_to_frequency (err 0)

May 11 21:42:07 server kernel: [ 846.610676] iwlwifi: Unknown symbol ieee80211_hdrlen (err 0)

 

You first need to insmod cfg80211 and mac80211 modules.

Wifi modules depend of each others, you maybe need to insmod others module in order to insmod iwlwifi

For bluetooth insmod the bluetooth.ko module.

 

This is why it's called a beta, It's need some adjustments ^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you Trantor, for Beta8!

I will test and report back as soon as I have some spare time, perhaps this weekend. And thank you also for the extra work you've done to provide the pata_legacy version also :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Trantor,

 

Thanks for the great work. I was wondering if you could switch your usb boot images to vfat instead of ext2? It would make it easier to edit grub.conf

 

Thanks,

Share this post


Link to post
Share on other sites

stupid question, but i'm gessing that the virus/trojan/mining and the heartbleed issues have been corrected with the beta 8 ?

 

thanks :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is there any chance, that the areca raid card driver will included?

i know that in the Support list, areca pops up, but when i boot with the areca card installed, xpenology calls a shutdown and the System folows it and shut down...

I am testing with a areca arc 1680.

Could you please look for it? I have tried all versions i have found so far.

 

Another question:

When the driver is fully suported, did i create the raid on the raidcard or did i create the raid in the synology Software (Little confused)

Is there anybody who runs a areca raid Controller with xpenlogy?

Thanks in advanced

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I need some help though is not a major issue... I am running 4827 update 2 in ASRock motherboard. Ethernet connection is working OK but resources monitor doesn't show any activity (LAN1). Any suggestions? Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

I am trying to get both "autoupd@te.info" and "@smallupd@te_deb" to perform a manual update to 4.3 - 3827

 

o Manually Update to 4.3 build 3827 v8:

1. Transfer via ftp "autoupd@te.info" and "@smallupd@te_deb" to /volume1/public

2. Connect/login with putty/telnet and execute these 2 commands:

cp /volume1/public/autoupd@te.info /

cp -a /volume1/public/@smallupd@te_deb/ /volume1/

3. Go to Control Pannel - DSM Update and press the Update Now button

 

 

 

 

But every time i extract Beta8, i cant get see the "autoupd@te.info" and "@smallupd@te_deb" files.

Any ideas? or am i going about this all the wrong way?

 

Thanks

N

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone able to help installing Beta8?

 

I have Beta4 installed..

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

I cannot see those 2 files either. But still upgraded well.

Just ran 2 commands, and that's it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.