Trantor

Drivers requests for DSM 5.2

Recommended Posts

Hello!

 

Great work with this project, I've just set up a new box with multiple harddrives as my new NAS and it looks promising! :smile:

 

Is it possible to add drivers for Hauppauge Win TV-HVR-2200? Anyone that can help me add these drivers manually perhaps? That would be awesome!

http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/Hauppauge_WinTV-HVR-2200

http://www.linux-hardware-guide.com/2012-07-28-hauppauge-hvr-2200-2xdvb-t-1xanalog-pcie

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tale of 2 UPS's. I have two almost identical DS servers.

Intel Atom based Zotac ION Combo - 2GB Mem

1. 1TBx4 WD Red 2.5 - UPS= Cyberpower 625VA

2. 2TBx5 Samsung 3.5 - UPS = APC UPS550

 

system 1 works fine and reports 2400 secs run time on battery

system 2 hangs when I plug the USB cable from UPS into any USB port.

Cheers

MF

Share this post


Link to post
Share on other sites

...neglected to mention, both systems at same level with latest updates

1.4 on the usb boot stick

v4 DSM updates from earlier this week

Share this post


Link to post
Share on other sites

V 1.4 ( the beta) has issues with usb as I found

 

For usb HID to work you need v1.0 .... Which works no problem with 3 different ups I have here

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another request, would you please add AR8161 NIC support?

 

lspci:

1969:1091 Atheros Communications AR8161 Gigabit Ethernet

 

v1.0 already include this driver:

Add ATHEROS alx driver (Qualcomm Atheros AR816x/AR817x support)

 

ar8161 works. it's my mistake~ I put another variant edition to boot. :oops:

 

Does this version support WOL? just tried options but no lucky:

eth0_wol_options="g"
support_wol="yes"
wol_enabled_options="g"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Make sure you have the correct REAL MAC Address in grub.conf on usb stick

then

 

change to

 

eth0_wol_options="g"
support_wol="yes"
wol_enabled_options=""

 

in both

/etc/synoinfo.conf

/etc.default/synoinfo.conf

 

see if that helps

Share this post


Link to post
Share on other sites

coulb be usefull to have usb-snd-audio works to add USB audio card

 

DiskStation> insmod /lib/modules/snd-usb-audio.ko

insmod: can't insert '/lib/modules/snd-usb-audio.ko': unknown symbol in module, or unknown parameter

DiskStation> ls /lib/modules/ | grep audio

snd-usb-audio.ko

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is an updated beta which include several updates/fixes.

 

Before doing anything, backup your data.

No warranty for any damages, loss of data or anything else.

 

Link : http://xpenology.trantor.be/beta/

 

Full repack with updated .pat file, restart from scratch (v1.0 config).

Removed all virtualization options (break iSCSI support).

Two version of synoboot : standard and hba (with scsi/sas drivers)

 

Known issues:

- You must re-write the .img file after first reboot (during setup) or remove usb drive before pushing the pat file

 

Changelog:

v5 (20/01/2014)

- Add VIA CPU support (CENTAUR)
- Add Brocade 1010/1020 10Gb support
- iSCSI (block level) works in IET mode (change lio to iet in synoinfo.cfg)
- iSCSI (regular) works in LIO mode
- NFS working
- CIFS mount point working
- Include bootstrap ipkg setup script (/root.profile is already modified) : after setup just log to ssh and type :
sh syno-i686-bootstrap_1.2-7_i686.xsh
reboot, log again to ssh and type
ipkg update


v4 (29/12/2013)

- You can now install DSM on drives connected to a SCSI/SAS controller
- Fix the volume "broken" issue when DSM is installed on a SCSI/SAS controller
- Fix NFS support
- Update megaraid_sas driver to the latest version
- Modify the way XPEnology's modules are loaded in ramdisk
- Include modules from previous beta
- Add PS2 keyboard support

v3 (21/12/2013)

- Add more drivers for KVM / virtio / virtualization support
- Add patched r8169 driver (realtek chips which are not working with the r8168 driver will work with this one)
- Add latest version of sk98lin driver (Marvell Yukon / SysKonnect SK-98xx/SK-95xx support)
- Update Broadcom bnx2 driver to latest version


v2 (05/12/2013)

- AX88179 Gigabit Ethernet USB 3.0
- Latest driver version for RocketRAID 3xxx/4xxx Controller
- Latest (aacraid) driver version for Adaptec
- Support XFS filesystem (no idea if DSM will automount this)


v1

- Update synobios.ko (by k3dt ; fix "buzzer stop button pressed" warning)


SCSI
----

Highpoint Rocketraid 2720SGL
LSI mpt2sas v17
Adaptec aacraid
Intel C600 Series Chipset SAS


NETWORK
-------

3Com 3c590/3c900, 3cr990
Alteon AceNIC/3Com 3C985/NetGear GA620
QLogic QLA3XXX
SiS 900/7016 SiS190/SiS191


USB
---

USB to serial / Prolific 2303 driver


PATA
----

ATI PATA (PATA_ATIIXP)
AMD/NVidia PATA (PATA_AMD)
CMD64x PATA (PATA_CMD64X)
JMicron PATA (PATA_JMICRON)
Marvell PATA (PATA_MARVELL)
Promise PATA 2027x (PATA_PDC2027X)
Intel SCH PATA (PATA_SCH)
CMD / Silicon Image 680 PATA (PATA_SIL680)
SiS PATA (PATA_SIS)
VIA PATA (PATA_VIA)
Winbond SL82C105 PATA (PATA_WINBOND)
Legacy PATA support (PATA_LEGACY)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

Just wanted to share that the HBA synoboot fixed the issue i had with a P410 card.

 

Thanks a lot for this incredible work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

I am running DSM 4.3-3810 - v1.1 Beta 4. I would like to try Beta 5 but I don't want to loose my configuration. Is there a way to get the new .pat file over to my Beta 4 installation?

 

TIA,

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

Mellanox ConnectX® InfiniBand (MHGH28-XTC) 10GB ethernet 30€ dual port card on ebay. Cheap 10 GB ethernet :smile:

 

"General page for supported drivers for the above card are 1.5.3-3.0.0"

http://www.mellanox.com/page/products_d ... sw_drivers (on the archive tab)

 

As the infiniband card with VPI can be IP over IB or some other protocols like FC over IB I hope the driver for network s correct below:

 

for ISO

 

http://www.mellanox.com/page/mlnx_ofed_ ... x86_64.iso

 

for tgz

 

http://www.mellanox.com/page/mlnx_ofed_ ... x86_64.tgz

 

Regards,

Gooba

Share this post


Link to post
Share on other sites
This is an updated synoobot file which include several updates/fixes.

if you reboot the system the system log show "system started counting down to reboot " but the system is run (all server are shut down expect VPN server)

if you shutdown the system the system log show "system started counting down to shutdown " but the system is run (all server are shut down expect VPN server)

I find I cannot connect to the vpn with PC and phone

Have you figured it out?

Same problem here.

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello,

 

I am running DSM 4.3-3810 - v1.1 Beta 4. I would like to try Beta 5 but I don't want to loose my configuration. Is there a way to get the new .pat file over to my Beta 4 installation?

 

TIA,

Hi, i think not, for what i saw dsm5 it's different then dsm 4.3 we have to do some tests to understand about it

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello,

 

I am running DSM 4.3-3810 - v1.1 Beta 4. I would like to try Beta 5 but I don't want to loose my configuration. Is there a way to get the new .pat file over to my Beta 4 installation?

 

TIA,

 

Hi I only changed the Synoboot from v1.1 Beta 4 to Beta 5. I lost nothing :smile:

I had many issues with Beta 4 (USB ports were inoperant, OpenVPN was inoperant too, unable to reboot/shutdown,...) everything is working properly now !

 

The only persistent bug I have is that HDDs write cache is not active and seems not to be possible.

I have LSI 9211i-8 IT mode (HBA) with 5 x 3 TB and 1 x 250 GB 2,5" (for the system)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Hi I only changed the Synoboot from v1.1 Beta 4 to Beta 5. I lost nothing :smile:

I had many issues with Beta 4 (USB ports were inoperant, OpenVPN was inoperant too, unable to reboot/shutdown,...) everything is working properly now !

 

The only persistent bug I have is that HDDs write cache is not active and seems not to be possible.

I have LSI 9211i-8 IT mode (HBA) with 5 x 3 TB and 1 x 250 GB 2,5" (for the system)

 

check dmesg output,

 

you will probably find write cache is enabled.... just you can't SET it thru the web interface is all

Bit like setting wake on lan etc.... where you can't do it in the web interface.... but if you change the synoinfo.conf file to enabled "g" then it works fine.

 

eg on mine it says

 

[ 6.982410] sd 14:0:0:0: [sdo] 1953525168 512-byte logical blocks: (1.00 TB/931 GiB)

[ 6.982614] scsi 14:0:1:0: Direct-Access ATA ST31000528AS HP22 PQ: 0 ANSI: 6

[ 6.983138] scsi 14:0:1:0: SATA: handle(0x0009), sas_addr(0x4433221104000000), phy(4), device_name(0x5000c50018ad82b6)

[ 6.983275] scsi 14:0:1:0: SATA: enclosure_logical_id(0x5d4ae5206468f300), slot(7)

[ 6.983474] scsi 14:0:1:0: atapi(n), ncq(y), asyn_notify(n), smart(y), fua(y), sw_preserve(y)

[ 6.983603] scsi 14:0:1:0: serial_number(6VP1JS3Y )

[ 6.983701] scsi 14:0:1:0: qdepth(32), tagged(1), simple(0), ordered(0), scsi_level(7), cmd_que(1)

[ 6.983962] syno_disk_type_get: SYNO_DISK_UNKNOWN -> SATA

[ 6.984053] syno_disk_type_get: Fusion MPT SAS Host,0

[ 6.984143] want_idx 14 index 15. delay and reget

[ 7.084348] sd 14:0:0:0: [sdo] Write Protect is off

[ 7.084435] sd 14:0:0:0: [sdo] Mode Sense: 7f 00 10 08

[ 7.087467] sd 14:0:0:0: [sdo] Write cache: enabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've just checked mine also, but I'm on ESXi with RDM mapped HDD and pvscsi controller.

- inside web interface "Enable write cache" does nothing, option remains unchecked

- inside synoinfo.conf I have: diskcache="on"

- inside dmesg I have :

[ 0.627221] vmw_pvscsi 0000:03:00.0: VMware PVSCSI rev 2 host #0

[ 0.627432] scsi 0:0:0:0: Direct-Access ATA WDC WD30EFRX-68A 80.0 PQ: 0 ANSI: 5

[ 0.628180] pvscsi!

[ 0.628229] syno_disk_type_get: SYNO_DISK_UNKNOWN -> SATA

[ 0.628294] syno_disk_type_get: VMware PVSCSI Host Adapter,0

[ 0.628363] HACK: generate scsi index: 1026228224,0,0,0

[ 0.628427] sd_probe: index=0

[ 0.628483] sd_format_disk_name()=sda

[ 0.628685] sd 0:0:0:0: [sda] 5860531055 512-byte logical blocks: (3.00 TB/2.72 TiB)

[ 0.628976] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off

[ 0.629041] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 43 00 00 08

[ 0.629088] sd 0:0:0:0: [sda] Cache data unavailable

[ 0.629154] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through

[ 0.629582] sd 0:0:0:0: [sda] Cache data unavailable

 

What to expect about: "Assuming drive cache: write through" ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Hi I only changed the Synoboot from v1.1 Beta 4 to Beta 5. I lost nothing :smile:

I had many issues with Beta 4 (USB ports were inoperant, OpenVPN was inoperant too, unable to reboot/shutdown,...) everything is working properly now !

 

The only persistent bug I have is that HDDs write cache is not active and seems not to be possible.

I have LSI 9211i-8 IT mode (HBA) with 5 x 3 TB and 1 x 250 GB 2,5" (for the system)

 

check dmesg output,

 

you will probably find write cache is enabled.... just you can't SET it thru the web interface is all

Bit like setting wake on lan etc.... where you can't do it in the web interface.... but if you change the synoinfo.conf file to enabled "g" then it works fine.

 

eg on mine it says

 

[ 6.982410] sd 14:0:0:0: [sdo] 1953525168 512-byte logical blocks: (1.00 TB/931 GiB)

[ 6.982614] scsi 14:0:1:0: Direct-Access ATA ST31000528AS HP22 PQ: 0 ANSI: 6

[ 6.983138] scsi 14:0:1:0: SATA: handle(0x0009), sas_addr(0x4433221104000000), phy(4), device_name(0x5000c50018ad82b6)

[ 6.983275] scsi 14:0:1:0: SATA: enclosure_logical_id(0x5d4ae5206468f300), slot(7)

[ 6.983474] scsi 14:0:1:0: atapi(n), ncq(y), asyn_notify(n), smart(y), fua(y), sw_preserve(y)

[ 6.983603] scsi 14:0:1:0: serial_number(6VP1JS3Y )

[ 6.983701] scsi 14:0:1:0: qdepth(32), tagged(1), simple(0), ordered(0), scsi_level(7), cmd_que(1)

[ 6.983962] syno_disk_type_get: SYNO_DISK_UNKNOWN -> SATA

[ 6.984053] syno_disk_type_get: Fusion MPT SAS Host,0

[ 6.984143] want_idx 14 index 15. delay and reget

[ 7.084348] sd 14:0:0:0: [sdo] Write Protect is off

[ 7.084435] sd 14:0:0:0: [sdo] Mode Sense: 7f 00 10 08

[ 7.087467] sd 14:0:0:0: [sdo] Write cache: enabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA

 

.

 

thank you you're right :smile:

 

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:0:0: [sdc] 488397168 512-byte logical blocks: (250 GB/232 GiB)

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:0:0: [sdc] Write Protect is off

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 7f 00 10 08

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:0:0: [sdc] Write cache: enabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sdc: sdc1 sdc2 sdc3 < sdc5 >

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] scsi 2:0:1:0: Direct-Access WDC WD30EFRX-68AX9N0 0A80 PQ: 0 ANSI: 6

 

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd_probe: index=3

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd_format_disk_name()=sdd

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:1:0: [sdd] 5860533168 512-byte logical blocks: (3.00 TB/2.72 TiB)

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:1:0: [sdd] 4096-byte physical blocks

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:1:0: [sdd] Write Protect is off

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:1:0: [sdd] Mode Sense: 7f 00 10 08

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:1:0: [sdd] Write cache: enabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sdd: sdd1 sdd2 sdd5

[Wed Jan 22 17:42:41 2014] sd 2:0:1:0: [sdd] Attached SCSI disk

[Wed Jan 22 17:42:42 2014] scsi 2:0:2:0: Direct-Access WDC WD30EFRX-68AX9N0 0A80 PQ: 0 ANSI: 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.