jun

DSM 6.1.x Loader

Recommended Posts

I am hoping someone in here will be so kind to tell me what I am doing wrong, I am trying to install on a Dell Optiplex 760

 

I downloaded the hybrid .img

 

Edited the PID ViD & Mac

 

I did not do the serial simply because I dont know how to generate, But I assume you dont need this if your not using quick connect.

 

I am able to get it load up tells me it sees a drive from a prev install, I choose migrate, No matter what I do it reached 56% and Error 13.

 

Will someone direct me to proper files/ method for my Optiplex 760 non UEFI bare metal ?

 

Thank you all kindly.

 

I had this same issue initially and read that you had to swap out a file on the flash drive with an updated one. Sorry that's vague and not very helpful, but if you haven't already, I'd recommend starting over with jun's v1.0 that just released. The file swap and many other issues are all fixed in this release. I also use Optiplex 760's and I am very happy with them.

 

Edit: Sorry, just saw your most recent post so this is irrelevant. Congrats on the successful build!

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Migrate successfully on HP N54l. But I can only see 4 HDD. I got 6 HDD. 4 connect to backplane. 1 esata and 1 dvd. for DSM 5 I just need to edit internalportcfg to 3f so all disk considered Internal.

 

I try change SataPortMap to 6 and also 42 but another 2 still not detected.. Any Idea?

Try 51

:smile:

 

or 411

Share this post


Link to post
Share on other sites
I migrated and it is working ok

Please can you provide more details on how you did this? I thought LSI cards weren't supported yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I migrated and it is working ok

Sorry, but did you use the loader image of Jun v.1 at page 1 or Arcao v.2?

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please ...

Someone who can tell me the correct configuration of SataPortMap =

for Gen7 N54l with 5 discs !!

Thank you!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Please ...

Someone who can tell me the correct configuration of SataPortMap =

for Gen7 N54l with 5 discs !!

Thank you!!

SataPortMap=ABCD

Where A is how many ports on the first HDD/RAID Controller, B the second and so forth.

On the Gen7 HP Microserver, the 1st controller is the onboard RAID (I believe).

If the single onboard SATA port and the rear eSATA port are on the same controller, then it would be SataPortMap=42

If they are seperate controllers, then SataPortMap=411

 

Please reply back with your findings, as I'm curious :smile:

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys,

 

I tried to boot on Trantor's last loader (v1) but I can't boot grub. It just doesn't work on my mobo whereas Arcao's does but doesn't recognze my sata controller (ICH8R). Any idea why? I tried to write the image through Win32 disk imager, linuxmint usb writer and gnome multi-writer without success.

I also changed my VID & PID, SN & MAC address but no more results.

 

Thank you for your help. :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
I migrated and it is working ok

Please can you provide more details on how you did this? I thought LSI cards weren't supported yet.

 

 

The LSI works with the latest loader, I have to disabled the onboard controller in order to recognized the 8 hd attached to it, before disabling the onboard controllers I was seen 6 HD and 2 as external, once I disabled the onboard and saw all 8 HD I was able to migrate.

 

LSI 9211-81

Share this post


Link to post
Share on other sites

Was anyone able to get the Mellanox Connectx-2 cards working? I thought that I saw that support was added and that someone had it up and running.

 

I'm trying with Jun's V1 loader released on the 29th.

 

Chris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Everything works with new V1 loader... Except for 2 nic's. I to am experiencing this issue. If you set just mac1=, everything is fine and dsm reports both nics (although the second one is obviously inaccessible remotely), but as soon as set mac2= is added, both connections quit. That's a pretty big problem. Any thoughts? I want my 10G connection, pls hlp :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am currently on 5.2 and willing to upgrade to the latest v1 bootloader and upgrade my DSM to version 6.

 

Is it possible to upgrade and remount my harddrives without data loss? 4x 2tb they are ext4 drives. It is no problem that they are not partitioned as btrfs drives. I've worked with btrfs before and since raid 5/6 are still not declared stable i'm not willing to take the risk. https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Status

 

My hardware: Asrock J3160-ITX, 8GB DDR3 1600.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I am currently on 5.2 and willing to upgrade to the latest v1 bootloader and upgrade my DSM to version 6.

 

Is it possible to upgrade and remount my harddrives without data loss? 4x 2tb they are ext4 drives. It is no problem that they are not partitioned as btrfs drives. I've worked with btrfs before and since raid 5/6 are still not declared stable i'm not willing to take the risk. https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Status

 

My hardware: Asrock J3160-ITX, 8GB DDR3 1600.

 

Dsm doesn't use btrfs raid.. It uses Linux mdadm raid.

Btrfs can be used as a filesystem.. It can also be a integrated raid system combined with filesystem.

 

You can migrate your data to the dsm 6 platform but keep in mind this stuff is very much beta and isn't production ready (if it'll ever be that). Make backups..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is there a better way of hiding the boot drive on ESXI or should I still add rmmod=ata_piix to the list of parameters?

Edit: Doesn't seem to work. I've tried both ata_piix and rmmod=ata_piix as extra arguments

Share this post


Link to post
Share on other sites
Please ...

Someone who can tell me the correct configuration of SataPortMap =

for Gen7 N54l with 5 discs !!

Thank you!!

SataPortMap=ABCD

Where A is how many ports on the first HDD/RAID Controller, B the second and so forth.

On the Gen7 HP Microserver, the 1st controller is the onboard RAID (I believe).

If the single onboard SATA port and the rear eSATA port are on the same controller, then it would be SataPortMap=42

If they are seperate controllers, then SataPortMap=411

 

Please reply back with your findings, as I'm curious :smile:

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Hi, I have an G7 (N36L) and I don't know how map my eSata disk.

What "SataPortMap=" do I set?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Please ...

Someone who can tell me the correct configuration of SataPortMap =

for Gen7 N54l with 5 discs !!

Thank you!!

SataPortMap=ABCD

Where A is how many ports on the first HDD/RAID Controller, B the second and so forth.

On the Gen7 HP Microserver, the 1st controller is the onboard RAID (I believe).

If the single onboard SATA port and the rear eSATA port are on the same controller, then it would be SataPortMap=42

If they are seperate controllers, then SataPortMap=411

 

Please reply back with your findings, as I'm curious :smile:

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Hi, I have an G7 (N36L) and I don't know how map my eSata disk.

What "SataPortMap=" do I set?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello !

 

Test report :

I was able to install DSM6 using Jun's loader V1.0.

The platform is ESXi6 with LSI2008 pci passthrough.

 

Disks on the LSI are properly detected.

I also first added a virtual disk to install DSM6 as I do not not want to do the migration right now.

 

Cannot say anything on stability right now, just reporting my first test as it's the first time I can see disks on the LSI in ESXi.

 

Now waiting further before migration of important data.

 

KR,

TitiD

Share this post


Link to post
Share on other sites

First of all thanks for the new DMS 6 Loader.

 

But i have a big problem with my Realtek RTL8111/8168B Gigabit Ethernet controller. After i installed the new loader, the max network speed is only 19mb/s write and 1,4mb/s read.

 

Thanks for your help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks to everyone for the new loader.

Everything works (Baremetal Intel® Server Board S1200BTL + Xeon) installed with hybridbiosuefi2. All 3 NICs and running SATA controller.

But my backplane HP Smart Array P410 RAID controller is no longer recognized. Under XPEnoboot 5.2-5967.1 everything went. In the hardware support list of the P410 is indeed drin. Anyone have a tip or best guidance for me?

thanks for your help !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

thank you for your work, it's working perfectly

 

I running DSM6 on KVM in the host unRAID, mouting NFS shares of my unraid server to DSM so I can use almost all the features that DSM have (except btrfs things)

 

the only problem is the virtio (para-virtualitzed) drivers doesn't work,

Could be possible to add this drivers?

now i'm using sata emulation and e1000 for network

Share this post


Link to post
Share on other sites
Everything works with new V1 loader... Except for 2 nic's. I to am experiencing this issue. If you set just mac1=, everything is fine and dsm reports both nics (although the second one is obviously inaccessible remotely), but as soon as set mac2= is added, both connections quit. That's a pretty big problem. Any thoughts? I want my 10G connection, pls hlp :razz:

 

When you added the mac2= did you also try editing the synoinfo.conf file to manually set it as active? It should then show under Hardware and Power with a check box for WOL. Maybe you can use that to see if the card is accessible on the network?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi to everybody!!

 

First of all thanks a lot for this work!!

 

My N54L with 5 disk has entered in degraded raid mode after migrate to DSM6 because no recognice the disk number 5, only see 4 sata disks.

 

I don't know what is the correct value for the grub parameter SataPortMap= for see disk 5, but I've tried different values without success

 

This is the specifications of storage for my N54L (Ihave a modified BIOS - called russian version (o41072911mod.rar))

 

 

Storage

 

SATA Gen2: 4x internal bay, 1x internal/ODD, 1x eSATA rear

 

1.5 Gbps (stock); max 3.0Gbps (modified BIOS)

 

SATA Hardware RAID modes: 0, 1

 

4x 3.5" internal non-hot-plug drive enclosure bays

 

HDD Carier/Tray HP P/N: 624572-001, spare part 624879-001 (non-compatible with "big" hot-swap server trays!!!)

 

1x 5.25" internal ODD quick release bay

 

(SATA ESP hot-plugging can be enabled with modified BIOS)

 

 

 

This is a image of fdisk -l by Putty fron DiskStation Dsm 6 migrate (only see 4 disks)

 

fdisk.jpg

 

And this is a image from my russian bios modified with the 5 disks (PS is suspicious!!)

 

bios.jpg

 

Thanks to everybody again!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I don't know what is the correct value for the grub parameter SataPortMap= for see disk 5, but I've tried different values without success

 

 

For N54L use SataPortMap=5 or SataPortMap=6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.