oktisme

Working DSM 6

Recommended Posts

Hello everyone,

did anyone had a problem installing DSM 6 (NO SS) on ESXi 6 (AMD E-350 board) and not being able to see connected drives?

I have two 3TB drives connected on SATA Ports but in ESXi I cannot select SATA for this drives when mapping to VM.

So now I have created 2 vmdk files for Raw Devices and connected them as SCSI drives, but Synology doesn't see them. Any suggestions what can solve this problem?

(sorry if this is a stupid question, I am new to DSM)

 

You cannot use RDM with the version from okstime because there is no added drivers (so no VMWare SCSI drivers). Use the build from jun, it's more reliable as it use another patching method. I compiled a version for ESXi here:

viewtopic.php?p=72956#p72956

Share this post


Link to post
Share on other sites

You cannot use RDM with the version from okstime because there is no added drivers (so no VMWare SCSI drivers). Use the build from jun, it's more reliable as it use another patching method. I compiled a version for ESXi here:

viewtopic.php?p=72956#p72956

 

Thank you!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello everyone,

did anyone had a problem installing DSM 6 (NO SS) on ESXi 6 (AMD E-350 board) and not being able to see connected drives?

I have two 3TB drives connected on SATA Ports but in ESXi I cannot select SATA for this drives when mapping to VM.

So now I have created 2 vmdk files for Raw Devices and connected them as SCSI drives, but Synology doesn't see them. Any suggestions what can solve this problem?

(sorry if this is a stupid question, I am new to DSM)

 

You cannot use RDM with the version from okstime because there is no added drivers (so no VMWare SCSI drivers). Use the build from jun, it's more reliable as it use another patching method. I compiled a version for ESXi here:

viewtopic.php?p=72956#p72956

 

Hi Koalala, I tried your OVF, however it doesn't detect my harddisks. Controller = IBM M1015, flashed to LSI SAS9211-i in IT mode, version P20. Can you please help regarding the import of the right drivers? I believe this is a driver issue at this point.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

I have tested this with all XPEnology 5.0-5.2 releases and the 6.x that Jun made on the new loader page. Compiled my own drivers.

 

Sent from my SM-N930T using Tapatalk

 

Can you point in the right direction on how to compile the driver for the 6.x Jun image? I have tried to use insmod in the CLI but I did not profit.

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
HP N54L

Boot = in installation mode

Installation DSM6 = ok

Update via webgui = ok

Build volume = Can't

 

Is this on hardware or as a VM? Try EXT4 vs BTRFS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

I found this forum today, and I have to say I enjoyed reading 54 pages of this thread ... long story short, I have managed to install latest DSM update into Virtualbox. I used all known files and experimented with cca 25 iterations until I managed to find the right one. I will play with RAID volumes next, I hope everything will work.

 

I extend my thanks to all experts on this forum, I hope you will all continue this great work.

 

Instructions: http://www.filedropper.com/virtualboxds ... nprocedure

 

Feel free to update, change, improve etc ...

 

Kind regards,

 

Mitja

 

Edit: Typo

Share this post


Link to post
Share on other sites

So, the issue I encountered is linked to volume creation ... failed to apply the settings. Tried in Virtualbox with vmdk, vdi, SCSI, SATA and IDE controllers ... no dice.

 

Any ideas? I read a lot of posts + searched already, so far no avail.

 

EDIT: tried fresh install with DSM_DS3615xs_7393, additional volumes are created without any issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi,

 

I found this forum today, and I have to say I enjoyed reading 54 pages of this thread ... long story short, I have managed to install latest DSM update into Virtualbox. I used all known files and experimented with cca 25 iterations until I managed to find the right one. I will play with RAID volumes next, I hope everything will work.

 

I extend my thanks to all experts on this forum, I hope you will all continue this great work.

 

Instructions: http://www.filedropper.com/virtualboxds ... nprocedure

 

Feel free to update, change, improve etc ...

 

Kind regards,

 

Mitja

 

Edit: Typo

 

I want to install it on virtualbox. I tried to boot from the Boot.vmdk. but it boots directly to run, can't choose install. It doesn't count down.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi,

 

I found this forum today, and I have to say I enjoyed reading 54 pages of this thread ... long story short, I have managed to install latest DSM update into Virtualbox. I used all known files and experimented with cca 25 iterations until I managed to find the right one. I will play with RAID volumes next, I hope everything will work.

 

I extend my thanks to all experts on this forum, I hope you will all continue this great work.

 

Instructions: http://www.filedropper.com/virtualboxds ... nprocedure

 

Feel free to update, change, improve etc ...

 

Kind regards,

 

Mitja

 

Edit: Typo

 

I want to install it on virtualbox. I tried to boot from the Boot.vmdk. but it boots directly to run, can't choose install. It doesn't count down.

 

 

You will need to edit the syslinux.cfg file in the VMDK to default to Install. Read a few pages back where Hostilian referenced the file and what to change.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm followed the instructions. Installation of pat file went fine in install mode, rebooted with original boot.vmdk in run mode but its stuck here.

 

73mxDyI.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
hm followed the instructions. Installation of pat file went fine in install mode, rebooted with original boot.vmdk in run mode but its stuck here.

 

73mxDyI.png

 

 

There is nothing more to see. It is not stuck. Just go to find.synology.com and configure via browser on another machine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Everyone,

 

I wanted to write to let you know that the UEFI img for bare metal works flawlessly for me (tested on Dell Optiplex 7010). All I had to modify in the grub config was the number of sata ports (as mentioned 1-2 pages back). I set up a basic JBOD RAID and created a BTRFS volume. The BTRFS volume mounts after every reboot as well (to my surprise). I updated to the latest release (DSM 6.0.2-8451 Update 1) without any issue whatsoever. What shocked me even more is that QuickConnect works perfectly. I set a SN, MAC, and flashed my ethernet card with the new MAC address as you would on any other XPE build and I was shocked to see everything register perfectly. Confirmed QuickConnect functionality by using iOS apps as well.

 

I am thrilled with the community development of this! Well worth the wait. Thank you all!

 

I'm going to build out a couple more tests before I upgrade my XPE 5.2 machine to 6 but it's looking great so far. I want to make sure there aren't any strange issues when going from 5.2 to 6.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hm followed the instructions. Installation of pat file went fine in install mode, rebooted with original boot.vmdk in run mode but its stuck here.

 

73mxDyI.png

 

 

There is nothing more to see. It is not stuck. Just go to find.synology.com and configure via browser on another machine.

 

It cant find it, also when i scan my network for devices it doesnt show Up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Would it be too much to post a guide on how to install DSM6? It looks like many have tried but only few succeeded.

Do you think DSM6 would work with my hardware (see signature)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I installed it today on an HP DL380 G7 using esxi 6.0 u2.

I used the vmdk and template provided earlier in this thread and 6.02 downloaded from synology.

The only thing I had to add was an additional HDD for the data volume (SATA).

I haven't tested too much but the volume survives a reboot at least. Impressed so far especially the

Let's Encrypt integration.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I installed it today on an HP DL380 G7 using esxi 6.0 u2.

I used the vmdk and template provided earlier in this thread and 6.02 downloaded from synology.

The only thing I had to add was an additional HDD for the data volume (SATA).

I haven't tested too much but the volume survives a reboot at least. Impressed so far especially the

Let's Encrypt integration.

 

Did you change the SN and MAC address ?

If yes, can you explain me how to edit the vmdk ? I tried to boot a linux live cd in ESXI and mount the vmdk but I couldn't find the file to edit…

 

Thank you !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Did you change the SN and MAC address ?

If yes, can you explain me how to edit the vmdk ? I tried to boot a linux live cd in ESXI and mount the vmdk but I couldn't find the file to edit…

 

Thank you !

 

I didn't but then I have no interest in using any official Synology resources that rely upon this.

Have you tried any of the methods to mount .vmdk in Windows?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Does anyone know if HP NC364T 4-port nic will work

 

Compatible in what way? VM, bare metal or in an actual Synology device?

Share this post


Link to post
Share on other sites
hm followed the instructions. Installation of pat file went fine in install mode, rebooted with original boot.vmdk in run mode but its stuck here.

 

73mxDyI.png

 

 

There is nothing more to see. It is not stuck. Just go to find.synology.com and configure via browser on another machine.

 

It cant find it, also when i scan my network for devices it doesnt show Up.

 

I rebooted with original boot.vmdk too and I stucked in the same way.

It does not boot properly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.