Jump to content
XPEnology Community

XPenoboot problem from HDD/SSD on UEFI system


twinkie
 Share

Recommended Posts

Hello, I try to move xpenoboot from USB to EFI partition on SSD in my NAS in order to boot, but experienced problem with boot from UEFI as XPEnoboot stuck at some point in loading kernel.

 

I first installed Windows 10 on my SSD boot disk, which created first recovery partition and second EFI partition, then I installed latest debian distribution which installed to the rest of disk and added EFI files for GRUB into EFI fat32 partition.

 

My efi partition is on /dev/sda2 which is by default mounted in debian on /boot/EFI

 

Now in order to boot syslinux to load XPEnoboot I needed to install syslinux into EFI partition. So first I downloaded lastest syslinux from https://www.kernel.org/pub/linux/utils/ ... ting/6.04/

 

Then from archive syslinux I took syslinux files for efi64 architecture following guide

https://wiki.archlinux.org/index.php/sy ... I_Syslinux

Created folder /boot/efi/EFI/syslinux and copied files from syslinux 6.04 into it :

 

syslinux.efi – syslinux efi loader

ldlinux.elf

ldlinux.e64

zImage – from XPEnoboot USB

 

And additional support files from syslinux distribution, not all are necessary :

 

hdt.c32

chain.c32

libcom32.c32

libgpl.c32

libmenu.c32

libutil.c32

menu.c32

syslinux.cfg

vesamenu.c32

 

I modified syslinux.cfg as follows added path to zImage of XPEnoboot on EFI partition

 

UI menu.c32

PROMPT 0

TIMEOUT 50

DEFAULT xpenology

MENU TITLE XPEnoboot 5.2-5644.4-df9e09c

 

LABEL xpenology

MENU LABEL XPEnology DSM 5.2-5644

KERNEL /EFI/syslinux/zImage

APPEND root=/dev/md0 ihd_num=0 netif_num=4 syno_hw_version=DS3615xs sn=xmac1=xxxmac2=xxx vid=0x0EA0 pid=0x2168 loglevel=0 vga=0x305

 

LABEL debug

MENU LABEL XPEnology DSM 5.2-5644 Debug

KERNEL /EFI/syslinux/zImage

APPEND root=/dev/md0 ihd_num=0 netif_num=4 syno_hw_version=DS3615xs sn=xx mac1=xxx mac2=xxx vid=0x0EA0 pid=0x2168 loglevel=0 vga=0x305 debug=1

 

LABEL install

MENU LABEL XPEnology DSM 5.2-5644 Install/Upgrade

KERNEL /EFI/syslinux/zImage

APPEND root=/dev/md0 ihd_num=0 netif_num=4 syno_hw_version=DS3615xs sn=xxx mac1=xxx mac2=xxx vid=0x0EA0 pid=0x2168 loglevel=0 vga=0x305 upgrade=5.2-5644

 

 

As my EFI partition is on /dev/sda2 i modified command to add Syslinux option to UEFI boot menu

 

efibootmgr -c -d /dev/sda -p 2 -l /EFI/syslinux/syslinux.efi -L "Syslinux"

 

Now I was able to boot Syslinux from UEFI and then load XPEnoboot. Syslinux loaded XPEnoboot but only black screen show up and boot stop.

When I tried DEBUG mode I could see XPEnoboot kernel messages loading but then it stuck at some point.

 

Any idea how to make xpenoboot boting from partition on UEFI systém ?

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...