Jump to content
XPEnology Community

RedPill Tinycore loader


pocopico

Recommended Posts

Posted (edited)
42 minutes ago, nullos said:

Hello,

 

I want to build a new image for DS918+ but i have this error :

 

image.thumb.png.b0fe10da55f2c320fd4dd330a08a3acf.png

 

Problem with synology download repo ?

 

Thanks.

 

 

As a result of my test, there is no problem as below.
I think you should check your internet speed, firewall, router, etc. environment.

 

Alternatively, check if there is enough capacity in the third partition with the command below.

ll /mnt/sdc3/auxfiles

If more than one pat file already exists due to another build, it is difficult to record the third file.

 

1447316333_2022-05-068_35_29.thumb.png.0cc2330c737206c500b7e1aec85997bc.png

Edited by Peter Suh
Link to comment
Share on other sites

@dodo-dk

i tried it on DS918+ with ./rploader.sh ext apollolake-7.1.0-42661 add https://github.com/pocopico/redpill-load/raw/develop/redpill-acpid/rpext-index.json

and on DS3622xs+ with ./rploader.sh ext broadwellnk-7.1.0-42661 add https://github.com/pocopico/redpill-load/raw/master/redpill-acpid/rpext-index.json

 

Normaly i go this way:

 

./rploader.sh serialgen DS918+
./rploader.sh identifyusb now
./rploader.sh satamap now
edit Mac Adress in user config
wget https://github.com/PeterSuh-Q3/tinycore-redpill/raw/main/my.sh.gz; tar -zxvf my.sh.gz;

 

insert the extensions in the script my.sh
./rploader.sh ext apollolake-7.1.0-42661 add https://github.com/pocopico/redpill-load/raw/develop/redpill-virtio/rpext-index.json
./rploader.sh ext apollolake-7.1.0-42661 add https://github.com/pocopico/redpill-load/raw/develop/redpill-acpid/rpext-index.json

 

./my.sh DS918+ noconfig

 

 

I have tested both ways (your way & the script of Peter Suh), unfortunately without success.

No Problems with 7.01

 

Another qustion, what do you think is the best system for Proxmox? DS918+ ?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Peter Suh said:

 

 

As a result of my test, there is no problem as below.
I think you should check your internet speed, firewall, router, etc. environment.

 

Alternatively, check if there is enough capacity in the third partition with the command below.

ll /mnt/sdc3/auxfiles

If more than one pat file already exists due to another build, it is difficult to record the third file.

 

1447316333_2022-05-068_35_29.thumb.png.0cc2330c737206c500b7e1aec85997bc.png

 

Very strang...

 

I test with ds3622 and work fine... only 918+ have problem on 7.1 🤔

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

m shell (m.sh / my.sh / myv.sh) This is today's version upgrade.
 

# Update : add noconfig, noclean, manual combination options

# 2022.05.06

 

You can also use three options at the same time.

 

The pat file that you have already downloaded to the auxfiles directory is not downloaded again.
It can be stored with the noclean option and recycled to the next build.


Option processing function has been added as shown in the help below.

 

Please refer to the pre-shared post below for the purpose of each script.

 

 

Usage: ./my.sh <Synology Model Name> <Option> <Option> <Option>

 

Options: noconfig, noclean, manual

 

- noconfig: SKIP automatic detection change processing such as SN/Mac/Vid/Pid/SataPortMap of user_config.json file.

 

- noclean: SKIP the 💊   RedPill LKM/LOAD directory without clearing it with the Clean now command. 
           However, m shell delete the Cache directory and loader.img.

 

- manual: Options for manual extension processing and manual dtc processing in build action (skipping extension auto detection)

 

Please type Synology Model Name after ./my.sh

 

./my.sh DS918+
./my.sh DS3617xs
./my.sh DS3615xs
./my.sh DS3622xs+
./my.sh DVA3221
./my.sh DS920+
./my.sh DS1621+

 

You can use it like this.

./my.sh DS918+ noconfig noclean manual

 

You can meet this infomation message.

 

SN Gen/Mac Gen/Vid/Pid/SataPortMap detection skipped!!


DSM PAT file pre-downloading in progress...
https://global.download.synology.com/download/DSM/release/7.1/42661-1/DSM_DS920+_42661.pat
Found locally cached pat file ds920p_42661.pat in /mnt/sda3/auxfiles
Downloadng Skipped!!!

Loader Building in progress...

Loader Manual Building in progress...

 

Backup in progress...

Cleaning redpill-load directory and pat files in auxfiles directory skipped!!!

 

Edited by Peter Suh
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
3 hours ago, nullos said:

Hello,

 

I want to build a new image for DS918+ but i have this error :

 

image.thumb.png.b0fe10da55f2c320fd4dd330a08a3acf.png

 

Problem with synology download repo ?

 

Thanks.

Same error here.

 

Checking if tools is accessible
/bin/syno_extract_system_patch: /usr/local/lib/libcurl.so.4: no version information available (required by /bin/syno_extract_system_patch)
Copyright (c) 2003-2021 Synology Inc. All rights reserved.

/bin/syno_extract_system_patch PATCH_PATH DEST_PATH
Executed succesfully
Creating temp folder /tmp/pat
Checking for cached pat file
Found tinycore cache folder, linking to home/tc/custom-module
Could not find pat file locally cached
Configdir : /home/tc/redpill-load/config/DS918+/7.1.0-42661
Configfile: /home/tc/redpill-load/config/DS918+/7.1.0-42661/config.json
Pat URL : https://global.download.synology.com/download/DSM/release/7.1/42661/DSM_DS918%2B_42661.pat
Downloading pat file from URL : https://global.download.synology.com/download/DSM/release/7.1/42661/DSM_DS918%2B_42661.pat
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100  3322  100  3322    0     0   1795      0  0:00:01  0:00:01 --:--:--  1794
Could not determine if file //mnt/sdb3/auxfiles/ds918p_42661.pat is encrypted or not, maybe corrupted
-rwxrwxrwx 1 root root 3322 May  6 14:34 //mnt/sdb3/auxfiles/ds918p_42661.pat
041
tc@box:~$

 

as a matter of fact the auxfiles folder is empty

Edited by giacomoleopardo
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
11 minutes ago, giacomoleopardo said:

Same error here.

 



Checking if tools is accessible
/bin/syno_extract_system_patch: /usr/local/lib/libcurl.so.4: no version information available (required by /bin/syno_extract_system_patch)
Copyright (c) 2003-2021 Synology Inc. All rights reserved.

/bin/syno_extract_system_patch PATCH_PATH DEST_PATH
Executed succesfully
Creating temp folder /tmp/pat
Checking for cached pat file
Found tinycore cache folder, linking to home/tc/custom-module
Could not find pat file locally cached
Configdir : /home/tc/redpill-load/config/DS918+/7.1.0-42661
Configfile: /home/tc/redpill-load/config/DS918+/7.1.0-42661/config.json
Pat URL : https://global.download.synology.com/download/DSM/release/7.1/42661/DSM_DS918%2B_42661.pat
Downloading pat file from URL : https://global.download.synology.com/download/DSM/release/7.1/42661/DSM_DS918%2B_42661.pat
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100  3322  100  3322    0     0   1795      0  0:00:01  0:00:01 --:--:--  1794
Could not determine if file //mnt/sdb3/auxfiles/ds918p_42661.pat is encrypted or not, maybe corrupted
-rwxrwxrwx 1 root root 3322 May  6 14:34 //mnt/sdb3/auxfiles/ds918p_42661.pat
041
tc@box:~$

 

 

 

@giacomoleopardo, @nullos

 

Can you try this command before using the build operation?
This file is the U1 updated version file of the file you received earlier.

 

curl -o /mnt/"$(mount | grep -i optional | grep cde | awk -F / '{print $3}' | uniq | cut -c 1-3)3"/auxfiles/ds918p_42661.pat  "https://global.download.synology.com/download/DSM/release/7.1/42661-1/DSM_DS918+_42661.pat"

 

Edited by Peter Suh
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

 

I received the original version of ds918+ 7.1.0-42661 as below, but I met the same error.
I think there is a problem with the link.
You can download the U1 version in advance,
Try using the m shell I shared above instead.
m shell is supposed to receive U1 files first.

 

 

tc@box:~$ curl -o /mnt/"$(mount | grep -i optional | grep cde | awk -F / '{print $3}' | uniq | cut -c 1-3)3"/auxfiles/ds9
18p_42661.pat "https://global.download.synology.com/download/DSM/release/7.1/42661/DSM_DS918+_42661.pat"
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100  3322  100  3322    0     0   6062      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--  6051
tc@box:~$ 

Edited by Peter Suh
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

All right it seems to be working. meanwhile I manage to correctly install acpid (power off button) and Realtek 2,5 Gb 8125 NIC extensions.

Here are my steps (thanks to Thor Group, @pocopico and @Peter Suh

 

7.1.0 42661

[DS918+]
# from Putty
sudo ./rploader.sh update now
sudo ./rploader.sh fullupgrade now
sudo ./rploader.sh identifyusb now
sudo ./rploader.sh satamap now
# MANUALLY MODIFY user_config.json with serial n. and Mac addresses (included my Realtek 2,5 Gb NIC)
# add acpid service (power button)
sudo ./rploader.sh ext apollolake-7.1.0-42661 add https://github.com/pocopico/redpill-load/raw/develop/redpill-acpid/rpext-index.json
# add Realtek 2,5 Gb 8125 NIC controller ext
sudo ./rploader.sh ext apollolake-7.1.0-42661 add https://raw.githubusercontent.com/pocopico/rp-ext/main/r8125/rpext-index.json
# CHECK FROM WinSCP IF /mnt/sdb3/auxfiles FOLDER IS PRESENT. IF NOT THEN TYPE
sudo mkdir /mnt/"$(mount | grep -i optional | grep cde | awk -F / '{print $3}' | uniq | cut -c 1-3)3"/auxfiles; sudo ln -s /mnt/"$(mount | grep -i optional | grep cde | awk -F / '{print $3}' | uniq | cut -c 1-3)3"/auxfiles /home/tc/custom-module;
# correct download ds918p_42661.pat into auxfiles folder (Thanks @Peter Suh)
sudo curl -o /mnt/"$(mount | grep -i optional | grep cde | awk -F / '{print $3}' | uniq | cut -c 1-3)3"/auxfiles/ds918p_42661.pat  "https://global.download.synology.com/download/DSM/release/7.1/42661-1/DSM_DS918+_42661.pat"
# build the installer
sudo ./rploader.sh build apollolake-7.1.0-42661
# clean up commands
sudo rm -rf /home/tc/oldpat.tar.gz
sudo ./rploader.sh clean now
sudo rm -rf /mnt/"$(mount | grep -i optional | grep cde | awk -F / '{print $3}' | uniq | cut -c 1-3)3"/auxfiles
sudo rm -rf /home/tc/custom-module
sudo ./rploader.sh backup now

 

 

Attached my Putty session

Putty session 7.1.0.txt

Edited by giacomoleopardo
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

@pocopico

 

Thank you for your Great work.

 

I want to use BCM57810 10 Gigabit Ethernet Virtual Function device.

I use BCM57810 10 Gigabit Ethernet Virtual Function ( SR-IOV ) device with your bnx2x extension.
But I cannnot find sr-iov nic card.

 

Loading kmod #1 "bnx2x.ko" for pocopico.bnx2x (args: )
[    3.168399] bnx2x: QLogic 5771x/578xx 10/20-Gigabit Ethernet Driver bnx2x 1.712.30-0 (2014/02/10)
[    3.169688] bnx2x 0000:0b:00.0: msix capability found
[    3.170005] bnx2x 0000:0b:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    3.170329] bnx2x 0000:0b:00.0: Cannot find second PCI device base address, aborting
[    3.170358] bnx2x 0000:13:00.0: msix capability found
[    3.170388] bnx2x 0000:13:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    3.170417] bnx2x 0000:13:00.0: Cannot find second PCI device base address, aborting

 

Can you add SR-IOV support to bnx2x ?
 

Thank you.

 

( Sorry, I make same issue at your Github repo )

Edited by staratlas
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Peter Suh said:

Installation of PROXMOX, DS920+, Intel 3rd Generation, H310 was successful.

As a native, it was hard to succeed with the above conditions
At PROXMOX VM, it works in one shot.

I saw a successful Ivy Bridge case of DS920+, so I followed it
DS918+ seems to be an exception to DS920+ using DTC if there are any Haswell restrictions.

Two 500GB Toshiba HDDs via the H310 are:
I didn't use PCI's passthrough
I ordered the hard drive individually.
It was individually passed through, but it was not attached as a scsi device, but as a sata device.

There are no successful cases of DS920+ and HBA, so I changed it like this, but it is recognized normally.
The HBA card is considered to behave like a Sata controller and has done nothing.

I didn't add a separate HBA ext to recognize it as sata.

 

 

1486910366_2022-05-067_05_43.thumb.png.37128a81f0e8d69ddd3ca9dab7d5f660.png1657474668_2022-05-052_13_30.thumb.png.ec57f655da45b9844e49debc428b594c.png1893806889_2022-05-066_43_03.thumb.png.18844c358ab52b947e4b763b8c49bb4d.png1596811925_2022-05-066_40_58.thumb.png.49b11f1962f671b0b1772c5d062948f5.png1383085219_2022-05-066_41_12.thumb.png.656afbaa32d7617c7269bdc67d5f2610.png

How can I do this? After loader boot, it dont find any hdd...

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, nullos said:

Hello,

 

I want to build a new image for DS918+ but i have this error :

 

image.thumb.png.b0fe10da55f2c320fd4dd330a08a3acf.png

 

Problem with synology download repo ?

 

Thanks.

 

This is because the patch has been pulled by Synology and re-released as 42661-1.  The script needs to be modified.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
6 hours ago, RedCat said:

How can I do this? After loader boot, it dont find any hdd...

 

@RedCat

 

The information you gave me is too little.

Is the Proxmox environment similar to what I tried?

1. Capture and send Proxmox hardware information like me

2. Tell me your motherboard model / CPU model / HBA model

3. Build the DS920+ again as below and send the log of the next command.

tc@box:~$ ./my.sh DS920+ noclean

tc@box:~$ lspci -tvnnq

tc@box:~$ cat ./redpill-load/ds920p.dts

Edited by Peter Suh
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, flyride said:

 

This is because the patch has been pulled by Synology and re-released as 42661-1.  The script needs to be modified.

 

I think he already knows the situation
It seems that there should be a way to use more dynamic settings for future updates.
It seems too inefficient to create a configuration file for all platforms whenever a new revision update comes out.

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Dvalin21 said:

Has there been any tut written to install update or are we able to download it directly (yes I know it was turned into a full firmware) and install as manual update?

Sent from my HD1925 using Tapatalk
 

 

If you mean 7.1.0-42661-1 (update 1), you don't need a new build, just download it from the Synology home and update it in the DSM.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Peter Suh said:

 

If you mean 7.1.0-42661-1 (update 1), you don't need a new build, just download it from the Synology home and update it in the DSM.

 

The original update is not available for download any longer.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, flyride said:

 

The original update is not available for download any longer.

 

At the top of this 128 page, there was a test related to this.
If you have found an example of the curl command related to update 1, test it as it is.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Peter Suh said:

 

At the top of this 128 page, there was a test related to this.
If you have found an example of the curl command related to update 1, test it as it is.

 

I manually pulled down the -1 file using curl.  Renamed it to the original filename.  But it still generates corrupted message.

 

image.thumb.png.20715c2273f775a26ad0cdf1959e83f7.png

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Does anyone know why DS3622xsp with DSM 7.1.42661 update 1 shows the CPU temperature about 20 C higher than it actually is.

In idle it is about 60 C which is not true. Heatsink is cool and I also checked temp. in BIOS and it is about 40C.  
I checked my configuration on DS3617xs (Jun 1.03b),DSM 6.2.3-25426 and temperature was 38-40 C. 
Is there any extension I might not have added when creating the RedPill loader? I used automatic mode.

 

And the second problem, it didn't seem to occur before or I did not notice, (7.0.1-42218). After rebooting, it does not find it on the network and is not visible, the leds on the network card do not blink. To get it work again I have to turn my system off with the power button and then on, then everything works. 

 

Thanks, 

 

Edited by MajkelP
adding sec. question
Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, flyride said:

 

The original update is not available for download any longer.

 

The script is keyed to SHA hashes of the PAT file itself as well as contained files.  That is the reason for the corruption error.

So this really does need an update when the script cannot pull down the original file any longer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...