Recommended Posts

Posted (edited)

Hello! 

 

I searched info here. and made it boot successfully!

but there is minor issue here

 

CPU J3355

Mainboard : ECS APLD-I

RAM : Micron 4gb 1866mhz

HDD : 1tb + 500gb + 4tb(external)

 

I used jun's 1.04b first booting

And after DSM installing, I mounted synoboot2, swaped extra.lzma and extra2.lzma (extra918plus_v0.13.3)
DSM version is 6.2.3 Update3

 

It can't decoding HEVC(H265) (10bit, 8bit neither)

 

my system is J3355 Apollo lake

as far as I know J3355 has HEVC decoding

 

When It play HEVC video in video station

In quality selection, direct steam can't be enabled

only transcoding can be enabled (high,mid,low)

And It play automatically "high" quality

 

Here is info (I don't know what you need ,I posted all relevant info as far as I know)

 

ls /dev/dri
card0  renderD128

 

cat dmesg |grep i915
[Wed Jun  2 02:08:27 2021] [drm] Finished loading DMC firmware i915/bxt_dmc_ver1_07.bin (v1.7)
[Wed Jun  2 02:08:27 2021] [drm] Initialized i915 1.6.0 20171222 for 0000:00:02.0 on minor 0
[Wed Jun  2 02:08:27 2021] i915 0000:00:02.0: fb0: inteldrmfb frame buffer device
[Wed Jun  2 03:27:00 2021] [drm] Finished loading DMC firmware i915/bxt_dmc_ver1_07.bin (v1.7)
[Wed Jun  2 03:27:00 2021] [drm] Initialized i915 1.6.0 20171222 for 0000:00:02.0 on minor 0
[Wed Jun  2 03:27:00 2021] i915 0000:00:02.0: fb0: inteldrmfb frame buffer device

 

cat dmesg |grep 0000:00:02
[Wed Jun  2 02:08:06 2021] pci 0000:00:02.0: [8086:5a85] type 00 class 0x030000
[Wed Jun  2 02:08:06 2021] pci 0000:00:02.0: reg 0x10: [mem 0x90000000-0x90ffffff 64bit]
[Wed Jun  2 02:08:06 2021] pci 0000:00:02.0: reg 0x18: [mem 0x80000000-0x8fffffff 64bit pref]
[Wed Jun  2 02:08:06 2021] pci 0000:00:02.0: reg 0x20: [io  0xf000-0xf03f]
[Wed Jun  2 02:08:06 2021] vgaarb: setting as boot device: PCI:0000:00:02.0
[Wed Jun  2 02:08:06 2021] vgaarb: device added: PCI:0000:00:02.0,decodes=io+mem,owns=io+mem,locks=none
[Wed Jun  2 02:08:06 2021] vgaarb: bridge control possible 0000:00:02.0
[Wed Jun  2 02:08:06 2021] pci 0000:00:02.0: Video device with shadowed ROM
[Wed Jun  2 02:08:27 2021] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:00:02.0,olddecodes=io+mem,decodes=io+mem:owns=io+mem
[Wed Jun  2 02:08:27 2021] [drm] Initialized i915 1.6.0 20171222 for 0000:00:02.0 on minor 0
[Wed Jun  2 02:08:27 2021] i915 0000:00:02.0: fb0: inteldrmfb frame buffer device
[Wed Jun  2 03:26:41 2021] pci 0000:00:02.0: [8086:5a85] type 00 class 0x030000
[Wed Jun  2 03:26:41 2021] pci 0000:00:02.0: reg 0x10: [mem 0x90000000-0x90ffffff 64bit]
[Wed Jun  2 03:26:41 2021] pci 0000:00:02.0: reg 0x18: [mem 0x80000000-0x8fffffff 64bit pref]
[Wed Jun  2 03:26:41 2021] pci 0000:00:02.0: reg 0x20: [io  0xf000-0xf03f]
[Wed Jun  2 03:26:41 2021] vgaarb: setting as boot device: PCI:0000:00:02.0
[Wed Jun  2 03:26:41 2021] vgaarb: device added: PCI:0000:00:02.0,decodes=io+mem,owns=io+mem,locks=none
[Wed Jun  2 03:26:41 2021] vgaarb: bridge control possible 0000:00:02.0
[Wed Jun  2 03:26:41 2021] pci 0000:00:02.0: Video device with shadowed ROM
[Wed Jun  2 03:27:00 2021] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:00:02.0,olddecodes=io+mem,decodes=io+mem:owns=io+mem
[Wed Jun  2 03:27:00 2021] [drm] Initialized i915 1.6.0 20171222 for 0000:00:02.0 on minor 0
[Wed Jun  2 03:27:00 2021] i915 0000:00:02.0: fb0: inteldrmfb frame buffer device

 

cat /usr/syno/etc/codec/activation.conf

{"success":true,"activated_codec":["h264_enc","h264_dec","hevc_dec","aac_dec","aac_enc","ac3_dec","mpeg4part2_dec","vc1_dec","vc1_enc"],"token":"2fc861ab16ec8c30ccdd104e9338f88e"}

 

 

lspci -k
0000:00:00.0 Class 0600: Device 8086:5af0 (rev 0b)
        Subsystem: Device 1019:9ce6
0000:00:02.0 Class 0300: Device 8086:5a85 (rev 0b)
        Subsystem: Device 1019:9ce6
        Kernel driver in use: i915
0000:00:0f.0 Class 0780: Device 8086:5a9a (rev 0b)
        Subsystem: Device 1019:9ce6
0000:00:12.0 Class 0106: Device 8086:5ae3 (rev 0b)
        Subsystem: Device 1019:9ce6
        Kernel driver in use: ahci
0000:00:13.0 Class 0604: Device 8086:5ad9 (rev fb)
        Kernel driver in use: pcieport
0000:00:15.0 Class 0c03: Device 8086:5aa8 (rev 0b)
        Subsystem: Device 1019:9ce6
        Kernel driver in use: xhci_hcd
0000:00:1f.0 Class 0601: Device 8086:5ae8 (rev 0b)
        Subsystem: Device 1019:9ce6
0000:00:1f.1 Class 0c05: Device 8086:5ad4 (rev 0b)
        Subsystem: Device 1019:9ce6
        Kernel driver in use: i801_smbus
0000:01:00.0 Class 0200: Device 10ec:8168 (rev 15)
        Subsystem: Device 1019:8117
        Kernel driver in use: r8168
0001:00:12.0 Class 0000: Device 8086:5ae3 (rev ff)
0001:00:13.0 Class 0000: Device 8086:5ad8 (rev ff)
0001:00:14.0 Class 0000: Device 8086:5ad6 (rev ff)
0001:00:15.0 Class 0000: Device 8086:5aa8 (rev ff)
0001:00:16.0 Class 0000: Device 8086:5aac (rev ff)
0001:00:18.0 Class 0000: Device 8086:5abc (rev ff)
0001:00:19.2 Class 0000: Device 8086:5ac6 (rev ff)
0001:00:1f.1 Class 0000: Device 8086:5ad4 (rev ff)
0001:01:00.0 Class 0000: Device 1b4b:9215 (rev ff)
0001:02:00.0 Class 0000: Device 8086:1539 (rev ff)
0001:03:00.0 Class 0000: Device 8086:1539 (rev ff)

 

 

Edited by juud
Link to post
Share on other sites

its not clear if  apollo lake can handle encoding 4k hevc 10bit, it states decoding only for 8k

https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Quick_Sync_Video#Hardware_decoding_and_encoding

so it might only decode properly (up to 8k) and encoding might be off limit and needs gemini lake (as used in x20+ syno units)

but the problem for not having "original" with hevc might be the browser

only safari seems to support that

https://caniuse.com/?search=hevc

so it might be normal that you need to transcode all hevc to h.264 to see it in videostations webinterface as the browser you use does not support h.265

you can check different types of files with this source

https://jell.yfish.us/

 

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Thank you for your responding! IG-88!

 

I tried hevc 8bit videos

jellyfish-3-mbps-hd-hevc,

jellyfish-60-mbps-hd-hevc, 

jellyfish-80-mbps-hd-hevc, 

jellyfish-100-mbps-hd-hevc downloaded from https://jell.yfish.us/

in safari (14.0.3 MAC) 

 

but unfortunately It still only shows transcoding options, no direct stream

 

And I also tried 4 videos, in jellyfin

 

jellyfin could not play at all (even transcoding ) in safari (MAC)

only h.264 can be playable

It is so wierd

 

jellyfin could play direct stream! in edge browser (WIN)

but It has many of stutter

It couldn't be watchable

I have to use transcoding

 

I don't want to bother you

Actually transcoding "high" option is quite enough to watch

It can play 4k video within cpu usage 40% (maybe It uses HW incoding)

 

but If you have any of idea 

let me know!

 

I want to know what is the problem

It would be much appreciated 

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
On 6/3/2021 at 4:16 PM, juud said:

but If you have any of idea 

let me know!

for me it looks like a browser problem, videostation always assumes h.265 cant be decoded and only offers a transcoded h.264 version (high, medium, low)

usually i'm not using videostation, i just access the video files with the replay device by nfs or smb

i'm pretty sure its between videostation and browser, if h.265 would be browser supported (and VS recognises it) it would just offer the original direct replay, dsm would not have to decode anything just send out the stream as it is, so it has nothing to do with decode, if the replay device could handle h.265 decode then VS (and dsm)  would not need to care about h.265 decoding, every system even without intel quick sync support) would be able to do that

Edited by IG-88
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

I'm on the same boat, but I have a J4105 (a bit newer, like DS920+) and my issue is not with the browser.

It's that only Samsung Tizen OS TVs seems to support h265, because android tvs (sony, tcl, etc) and roku tvs (hisense) are not playing h265 videos at all.

=(

I think it's missing `hevc_enc` in that list. But I'm not sure if it would be feasible with a real syno DS920+ as I only have a real Syno 918+ (J3455 like yours).

I'm even thinking about making a XPE 10600k and giving it a try.

Link to post
Share on other sites

Yes, I tried some 4K HDR HEVC remuxes but not sure if a transcoded content is encoded to h264 or HEVC (most likely h264). I strongly recommend to avoid video station because it doesn't support DTS, TrueHD and even EAC3. You can forget about HDR tone mapping as well.

 

Just go for Plex pass.

Link to post
Share on other sites

You know you can enable DTS, TrueHD an AC3 through FFDShow codec, right?

Take a peak: https://gist.github.com/BenjaminPoncet/bbef9edc1d0800528813e75c1669e57e

 

I just want it (hevc media) to be playable in lower end devices.

To me if the device doesn't support hevc + hdr, it won't be superb quality anyway so any conversion should be fine. ;)

 

The web version of VideoStation will always convert any non-playable content on browsers into h264 as you said, since only Safari / IE support hevc, the video station server ignores h265 for web and always try to convert to h264.

 

In regards to Plex pass, I don't see a point of paying a subscription to a service that's not actually a service, it's my own hardware doing the hardware acceleration.

Jellyfin doesn't have an app for TizenOS, Emby is a freemium thing like Plex, Kodi it's in the same boat of Jellyfin.

 

I'm almost getting a nVidia Shield TV to test if hevc / hevc+hdr it's playable on its version of DS Video.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.