Alaplap RAID támogatás


Recommended Posts

Sziasztok!

 

Szeretnék építeni saját NAS-t. Felmerült egy olyan kérdés, hogy az alaplapnak hardveresen kell támogatnia a RAID vezérlést, vagy elég, ha több SATA port van rajta és a XPEnology software-ből megoldja?

 

Van valamilyen ajánlott hardver típus? Alaplap, processzor, ház, bármi ?

 

Ha van esetleg még valami, amire figyelnem kell (esetleg nem támogatott márka, vagy típus, bármi...), akkor osszátok meg velem legyetek szívesek!

 

Előre is köszönöm!

 

Tisztelettel:

 

Chisee

Link to post
Share on other sites

Szia!

 

Sofware-es RAID van, nem kell az alaplapnak tudnia. Nekem 4 SATA portom van az Asrock Q1900-mITX lapomon, ezen van már egy eléggé jó proci passzív hűtéssel, itt a fórumon saját topicja van, mert egész jól támogatott alaplap. Azt javaslom, hogy itt a fórumon nézz szét, és látni fogod, hogy mások miből építkeztek, mert azokhoz már tutira van driver. A leggyakoribb egyébként a HP Microserver-re illetve az általam is említett alapra épített rendszerek. Ha meg valamilyen virtuális gépen futtatod, akkor meg szinte mindegy a konfig ha jól tudom. Én az Asrock Q1900-at (most már úgy tudom van belőle nagyobb is) nagyon tudom ajánlani (de van ugyanilyen ASUS-os is pl), mert eléggé erős egy házi NAS-hoz, keveset fogyaszt, nem kell neki aktív hűtés, bővítés nélkül elvisz 4 HDD-t stb-stb. Memória az alaplaba (2 GB már elég, de én 4-et vettem) meg minimum egy hdd, egy micro méretű USB pendrive a boot-hoz és már mehet is. Házból meg mindegy milyet veszel hűtés úgyse nagyon kell bele, legyen szép, ha szem előtt lesz, ennyi. Mivel én nem vagyok egy kockáztató típus, azzal kezdtem, hogy olvasgattam itt a fórumon mielőtt nekiálltam, de az egyik legolcsóbb/legegyszerűbb megoldást választottam. :smile:

Link to post
Share on other sites

Köszönöm az információt, nagy segítség! :smile:

 

A házakat nézegettem és valami szebbre vágyom, hisz ahogy Te is írtad, látszik. Elég fura a kínálat, főleg a hot swap-osok közül.

 

Te melyiket használod?

 

Sikerült megoldanod a synology domain használatát is? Olvasgatom, de a letöltött excell elég érdekes, még nem teljesen tiszta. sn és mac címet kell átírni, egy olyanra, amit a syno algoritmusa "hazainak" ítél. Jól gondolom?

 

Feltört progikat is tettél rá? Gondolok itt a biztonsági kamerákra például ...

Link to post
Share on other sites

Én ezt a házat használom, nem a legszebb, de nekem nincs is szem előtt:

http://rbx.hu/cfi-a7879-4x-hot-swap-min ... al-p346420

 

synology domain-t nem használok, ezért ebben nem tudok segíteni. DDNS-t állítottam be, port forwarding a routeren és így érem el kintről (legalábbis remélem, mert még csak most kezdtem a beállításokkal foglalkozni).

 

Feltört progi? Én a synology oldaláról töltöttem le az alkalmazásokat és azokat telepítettem (valamiért elszúrtam a DSM 5.2-re upgrade-et ezért nálam most nem működik a Package Center, még nem jöttem rá, hgy mi a baja, ezért kell kézzel telepítenem). Szóval simán megy az eredeti applikációk telepítése, nem kell semmilyen törés. Survillance Center is megy, tökéletesen futtatja és felismeri a Hikvison kameráimat.

Link to post
Share on other sites

Korábban "synology user"-ként kamerából csak 1-et engedett. Ha többet szerettem volna, az nagyon zsebbe nyúlós... Itt olvastam egy részletet, hogy elvileg van rá megoldás, hogy legyen licenc a kamerákra és még reggelire is jusson :smile:

 

Ahogy olvasom amit írsz: "kameráidat", tehát egy időben több is működik alapból?

Link to post
Share on other sites

Hát most jól megijesztettél, mert még csak egyet próbáltam ki (ma terveztem bekötni többit), de szerintem mennie kell a többinek is, mert kollégámnál 6 kamerát visz egyszerre. Szerintem xpenology megoldotta, hogy nem kell license. De majd holnap többet tudok. :grin:

Link to post
Share on other sites

Igen, közben én is utána olvasgattam. Elvileg lehet szerezni "olcsón" licence-t a több kamerához. Kicsit megnyugodtam :grin:

Szóval mint kiderült én is eléggé új vagyok ebben a témában, és még korántsem mondhatom, hogy mindent kitapasztaltam, beállítottam a NAS-on. Épp most hétvégén tervezem a padlás-hadjáratot, ahol utp kábel-rengeteggel lesz dolgom, és most fognak a végleges helyükre kerülni a kamerák is. Mivel még csak kipróbáltam, hogy működnek-e a kínai cuccok, és egyesével rákötöttem őket a hálózatra, megörültem, hogy mindegyik működik, fel se merült bennem, hogy egyszerre többet már nem biztos, hogy ugyanígy viszi a rendszer, de ezek szerint van okosság.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Sziasztok!

Az az észrevételem, hogy hiába hozol létre hardveres tömböt, a DSM lemezenként látja őket, és innetől a saját szoftveres raidjét pakolja rá.

Én egy Asus P5Q-n teszteltem 5 lemezes raid5-tel. Telepítés után már paritásgondokat jelez a raidtömb, tehát total nem foglalkozik vele, ezért nem is érdemes létrehozni, DSM-re kell bízni...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.