trb

Problems installing XPEnology on Abit IS50 & i686CPU

Recommended Posts

Help!

 

I am new to XPEnology and trying to install to an Abit Digidice SFF PC that has an IS50 mainboard, am using a Pentium 4 HT CPU and 2GB RAM and just a single SATA disk to start.

 

Have tried all boot images I could find and get a message "This kernel requires an X86-64 CPU, but only detected an i686 CPU. Unable to boot – please use a kernel appropriate for your CPU" have updated BIOS to latest available version and tried all settings I can think of in the BIOS but get the same message for all images.

 

Really want to use XPEnology and put the old Digidice machine to good use or else chuck it out which would be a waste, any help would be greatly appreciated!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi htpcdude,

 

Thanks for the info, I downloaded the file NanoBoot-x86-5.0.3.1-fat.img and wrote this to a 4GB USB stick using Win32DiskImager. I now get a message during boot "unknown keyword in configuration file" which appears several times and then just a cursor, I saw another post that said to type help then hit enter then hit enter again but this did not work.

 

I tried to write the image several times to the stick (which is new today) but still the same result each time, also formatting in full first using the HPUSB tool then using the Win32DiskImager tool again to write the image also did not work.

 

Any ideas?

 

Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK so tried the VFAT image and it worked, will let you know how I get on!

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I'm still having issues, now when I try to load the pat file DSM_DS214play_4528.pat with the above NanoBoot I get an error in SA:

 

Server error (error code 38)

If you are installing using wireless connection yada, yada, yada......

 

Also the formatting data partition step 3 is greyed out, the diskstation gets an IP address OK because I see it in SA and also the webpage half opens up, I am direct connected using an Ethernet cable so don't know why I see this error.

 

Could not find any reference to this error code on the forums either....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is anyone able to help me with my issue, tried over the weekend with no success.

 

Thanks in advance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Still not luck in getting this working, could really do with some help!

 

Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Still not luck in getting this working, could really do with some help!

 

Thanks in advance.

DSM_DS214play_4528.pat with the bootloader NanoBoot-x86-5.0.3.1-fat.img is not gonna work.

Make sure you get corresponding pat file with the bootloader.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the info, please could you direct me to the correct pat file as I could only find what was in the list and assumed they would work?

 

This is the boot image I have: NanoBoot x86 5.0.2.4-vfat

 

Server error (error code 38)

If you are installing using wireless connection yada, yada, yada......

 

Also the formatting data partition step 3 is greyed out, the diskstation gets an IP address OK because I see it in SA and also the webpage half opens up, I am direct connected using an Ethernet cable so don't know why I see this error.

 

Could not find any reference to this error code on the forums either....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Thanks for the info, please could you direct me to the correct pat file as I could only find what was in the list and assumed they would work?

 

This is the boot image I have: NanoBoot x86 5.0.2.4-vfat

 

Server error (error code 38)

If you are installing using wireless connection yada, yada, yada......

 

Also the formatting data partition step 3 is greyed out, the diskstation gets an IP address OK because I see it in SA and also the webpage half opens up, I am direct connected using an Ethernet cable so don't know why I see this error.

 

Could not find any reference to this error code on the forums either....

Try this pat: http://ukdl.synology.com/download/DSM/5 ... s_5022.pat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the help brantje.

 

Unfortunately the file does not work, when trying to load using SA I get a warning message 'You have selected an installation file incompatible with the system model'.

 

Any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

So now I am using NanoBoot-x86-5.0.2.4-vfat.img with DSM_DS214play_5022.pat and it is happy with the pat file, I get the following when trying to install the pat file:

 

Server error (error code 38)

If you are installing using wireless connection yada, yada, yada......

 

Also the formatting data partition step 3 is greyed out, the diskstation gets an IP address OK because I see it in SA and also the webpage half opens up, I am direct connected using an Ethernet cable so don't know why I see this error.

 

Is it possible that there is a disk or SATA controller issue causing this, do I need to prep the hard disk in any way before trying to install the pat file?

 

Really need help to get this working.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

some problem here with a i686 cpu,

i have also tried all mentioned combination of boot loader and .pat files, and ran into the port 23 not reachable error.

But everything is connected by cable on an unmanaged switch and firewall is deactivated

 

Anyone an other idea?

 

regards

 

norbert

Share this post


Link to post
Share on other sites