Vodka2014

XPEnoboot Boot Image Will Not Work On MicroServer Gen8

Recommended Posts

Hi All

 

I have the Entry Level Model and i cannot get this to install. I am getting Eth0 + Eth1 not running all the time.

 

Any advice please as i would like to get this working.

 

I have tired all the boot images

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok thanks

 

Is there a version that will work for Gen8 then as i really want to give this a test run.

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

The only knowledge I have is from the information in the comments linked above and I'm not aware of any known good builds of 5.1 running reliably outside of Synology hardware.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok thanks so then 5.1 i will leave alone until bugs are fixed.

 

will 5.0 work ? If so are there any changes i need to make.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AFAIK 5.x is OK on a Gen8 but there are some things you need to do to get the Gen8 to play nice. I can't think what those things are of the top of my head but there are a couple of threads on the forum which discuss those issues and the solutions.

 

You can try this and see if it helps Xpenology Gen8 threads.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for this i will try v5.0 / v4.3 when i get home and see if it will install. I do not want to use ESXi so lets see.

 

Thanks again

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Vodka2014 - I can't reply to your PM, guess I'm too new.

 

Anyway, to get the DSM working on my Gen8 Microserver I used this boot image:

 

http://www.xpenology.nl/xpenology-downloads/?myvar=1230

 

and followed these guides:

 

http://www.xpenology.nl/hardware-installatie/

 

http://www.xpenology.nl/standaard-installatie-dsm/

 

and finally this:

 

http://www.xpenology.nl/installation-ds ... -update-2/

 

I've not touched 5.1 yet, wanted to let the dust settle.

 

Good Luck!

 

 

Thanks for this i will try v5.0 / v4.3 when i get home and see if it will install. I do not want to use ESXi so lets see.

 

Thanks again

Share this post


Link to post
Share on other sites

GOT THIS WORKING :smile: :) :smile:: THANKS ALL

 

So i followed the guide you gave me the ISO will not work so i got the .img file same version

 

When it loads i still get the below on the screen.

 

eth0 NOT RUNNING

eth1 NOT RUNNING

 

Then at the bottom i have:

 

Excution Error

 

DiskStation Logon:

 

That is it and i cannot find my machine at all.

 

Any advice please.

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

this is one of the hw we like to support, but we dont have it

no one is able to pull dmesg ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
GOT THIS WORKING :smile: :) :smile:: THANKS ALL

 

So i followed the guide you gave me the ISO will not work so i got the .img file same version

 

When it loads i still get the below on the screen.

 

eth0 NOT RUNNING

eth1 NOT RUNNING

 

Then at the bottom i have:

 

Excution Error

 

DiskStation Logon:

 

That is it and i cannot find my machine at all.

 

Any advice please.

 

Thanks

 

Vodka, I'm having the exact same problems, did you manage to resolve them?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I don't know why you have such problems.

I'm running Xpenology very well on my HP Gen8 baremetal with the actual boot-image "XPEnoboot 5.1-5022.3" and the corresponding "DSM 5.1-5022 Update 3".

I installed it like in this manual http://www.xpenology.nl/installation-dsm-5-1/

Hello, where you able to install it in the microSD?

 

Enviado desde mi Nexus 5 mediante Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi Vodka2014 - I can't reply to your PM, guess I'm too new.

 

Anyway, to get the DSM working on my Gen8 Microserver I used this boot image:

 

http://www.xpenology.nl/xpenology-downloads/?myvar=1230

 

and followed these guides:

 

http://www.xpenology.nl/hardware-installatie/

 

http://www.xpenology.nl/standaard-installatie-dsm/

 

and finally this:

 

http://www.xpenology.nl/installation-ds ... -update-2/

 

I've not touched 5.1 yet, wanted to let the dust settle.

 

Good Luck!

 

 

Thanks for this i will try v5.0 / v4.3 when i get home and see if it will install. I do not want to use ESXi so lets see.

 

Thanks again

Hello, the link of the image doesnt works anymore... I want to install it in the microSD, but i'm not able.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello

 

I have bought the HP ProLiant MicroServer Gen8 and wanted to install Xpenology. Unfortunately does not work.

Have prepared a stick for Windows with XPenoboot as shown here: http://xpenology.me/how-to-update-boot-loader/

 

There was no MAC Address in the syslinux.cfg, only the serial, I made no changes to that.

Booted with Xpenoboot => Execution error and "Disksation login", which I do not have. No "Synology Assistant"

 

I added then the MAC addresses from the instruction page to the syslinux.cfg: MAC1 = MAC2 = 00113208D63C 00113208D63D, again booted, again errors. What am I doing wrong?

 

Thanks

 

Stefan

Share this post


Link to post
Share on other sites
@XPEH:

 

???

You need to download and install Synology assistant to a different computer. Its not a part of DSM, but separate utility for Windows or Mac. Alternatevly you can try to browse http://find.synology.com from another computer.

Original Synology devices don't even have monitor output or keyboard. All management is done from separate computer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Bob the Builder : instead of "no copy paste" it would be very helfpful if you mention the solution instead

 

@XPEH:

Sorry I don`t get it. I have to boot Xpenobbot from the stick attached to the new MicroServer Gen8 without any OS. You mentioned that Synology Assistant or find.synology.com must be used on a different computer...

 

But when using a different one, how to install the DSM on this new MicroServer Gen8? Sorry but I did not get the point.

 

Thanks for you help

 

Stefan

Share this post


Link to post
Share on other sites

All XPEnoboot does is start the server running in install mode, waiting for a connection from another machine

 

Synology assistant makes that connection, and installation of DSM is done remotely from there.

 

It's a bit like jump starting a car!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Aduss85:

Thanks for the explanation: I will check that tommorrow. Any fixed IP for the server. So if I get you right the server should be visible to other PCs in the network right?

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Aduss85:

Thanks for the explanation: I will check that tommorrow. Any fixed IP for the server. So if I get you right the server should be visible to other PCs in the network right?

At first new server will get its IP from DHCP. After you find it and start installation you will be able to assign password and change network settings. And finaly after completed install you can manage it from another computer and configure storage, shares, permissions etc..

Note:

internal disks will be erased during installation!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now