Driver extension jun 1.03b/1.04b for DSM6.2.3 for 918+ / 3615xs / 3617xs


Recommended Posts

14 minutes ago, T-REX-XP said:

Just one more question: does the new extra lzma contains driver for Intel® I210AT? 

yes, i used the same new intel source code as for the 6.2.2 drivers, it should be igb.ko

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, IG-88 said:

yes, i used the same new intel source code as for the 6.2.2 drivers, it should be igb.ko

 What is clear install ?? i try to install dsm without saving setting, then i have empty system with my data. but still no /dev/dri folder(( 

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, T-REX-XP said:

 What is clear install ??

 

its usually on a single empty disk to make sure everything is ok and its possible to try things without doing anything to the system in use

its also possible to use the normal system and reset it by installing with the 2nd option in grub, that keeps the data/raid but does a factory install of dsm

it should overwrite the system partition and it should be the same as a clean/fresh install

 

3 hours ago, T-REX-XP said:

i try to install dsm without saving setting, then i have empty system with my data. but still no /dev/dri folder(( 

not sure, is that a question or did you already use the 2nd option in grub to reinstall dsm?

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
9 hours ago, T-REX-XP said:

I have successfully updated to the 6.2.3 with zImage and rd files and with 0.10 extra file, and all works fine except hw transcoding,  the folder /dev/dri/ is missing ((

 

HW: asus p10s-i/Intel® C232 Chipset

CPU: G4620

 

what did you have before you updated to 918+ 6.2.3 and did /dev/dri worked before the update?

i did not see any indications in your log that 915 was loaded before the 6.2.3 update and the only messages that i saw where when you updated to 6.2.3 and still used juns i915 driver, what resultet in messages about missing symbols when the i915 driver loaded

its a xeon chipset and theb oard does not have video out like hdmi/dvi as usual or intel desktop chipset/cpu, maybe the board is not ale to use the gpu of a desktop cpu?

 

 

 

Edited by IG-88
Link to post
Share on other sites
18 hours ago, kosty79 said:

i tried:
Clean install 6.2.3
UNSUCCESSFUL
CPU: J5005
MB: asrock j5005
RAM: 1x4GB DDR4 2400
NIC:Realtek 8111
 
USB image (EFI)
+ jun loader 1.04b ds918+
+ IG-88 extra.lzma/extra2.lzma for loader 1.04b ds918+ DSM 6.2.3 v0.10

 
Hardware (hw) transcoding  not WORK
SN and MAC is valid - i can  use quickConnect
/dev/dri   has  -   card0  renderD128
activation.conf  -  not present

Almost the same question as me

Link to post
Share on other sites
7 hours ago, IG-88 said:

 

not sure, is that a question or did you already use the 2nd option in grub to reinstall dsm?

 

No, just choose the option during the installation process. There are to options: save my configuration and reinstall OS or clear system settings and install OS from scratch (with data saving).

I have chosen the second one.

 

One more thing

Also, I have tried to install os to the empty drive(as you write below), all initial configuration are presented: vid&pid, mac, serial,

But i have got an error 13 during the install process. and I can't finish the installation process successfully ((

 

Edited by T-REX-XP
Link to post
Share on other sites
On 4/21/2020 at 11:38 PM, IG-88 said:

bare metal install?

i dont have this on my system with a 9211-8i (IT), there are smart values, i can can run the smart quick test and get a healty

the driver used atm is from kernel 4.4.59

i will try to compile a more recent and see it it works, if not i still can put back jun's driver from initial 1,04b loader, should also work

Hi IG-88,

All working fine but little smart info issue. Which files could we try  to put back from Jun?

Link to post
Share on other sites
13 hours ago, T-REX-XP said:

have chosen the second one.

thats the same as a clean install to one disk, so the problem must be something else

 

did you read my question about the hardware transcoding working with former versions of dsm?

https://xpenology.com/forum/topic/28321-driver-extension-jun-104b-for-dsm623-for-918/?do=findComment&comment=142841

 

Link to post
Share on other sites
On 4/26/2020 at 5:27 PM, kosty79 said:

i tried:
Clean install 6.2.3
UNSUCCESSFUL
CPU: J5005
MB: asrock j5005
RAM: 1x4GB DDR4 2400
NIC:Realtek 8111
 
USB image (EFI)
+ jun loader 1.04b ds918+
+ IG-88 extra.lzma/extra2.lzma for loader 1.04b ds918+ DSM 6.2.3 v0.10

 
Hardware (hw) transcoding  not WORK
SN and MAC is valid - i can  use quickConnect
/dev/dri   has  -   card0  renderD128
activation.conf  -  not present

 

turn off  "VD-T" option  in Bios

Link to post
Share on other sites
20 hours ago, IG-88 said:

what did you have before you updated to 918+ 6.2.3 and did /dev/dri worked before the update?

I'm Sorry for delay. No, the folder /dev/dri didn't presented before update and the transcoding didn't worked.

 

20 hours ago, IG-88 said:

hdmi/dvi as usual or intel desktop chipset/cpu, maybe the board is not ale to use the gpu of a desktop cpu?

 

Yep. It's make sense. I have found the same issue with this chipset on several forums related to the plex. 

All other things is working fine after update. 

Link to post
Share on other sites
19 hours ago, IG-88 said:

mpt3sas.ko

 

I modded your extra2.lzma with Juns' original mpt3sas.ko but DSM doesn´t like and doesn't boot  😂. On my XPE I can't play now with a chroot jail and  I tried on a Ubuntu machine. Cpio compression should be different, I guess.

Link to post
Share on other sites

@Eduardo, @IG-88
I have a same issue about SMART info.
my xpenology is running on esxi 6.7, use jun's loader 1.04b and IG-88's extension 0.10. I paththrough LSI(Avago) HBA SAS3008 (9300-8I) and attached vm.

I connected 4 SSDs to HBA and Storage Manager show 4 SSD devices (drive 2,4,5,6 and drive 3 is vmware virtual disk).

But in my Storage Manager, device icon is not HDD, like a USB device ? (Please see my attached image) and not show up SMART info.
After that i tried to replace "mpt3sas.ko" to juns original one in /usr/lib/modules/ folder, nothing changed.

2020-04-29 022956.png

Edited by staratlas
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Eduardo said:

I modded your extra2.lzma with Juns' original mpt3sas.ko but DSM doesn´t like and doesn't boot  😂. On my XPE I can't play now with a chroot jail and  I tried on a Ubuntu machine. Cpio compression should be different, I guess.

tried this yet too and found out why i had smart status - i accidentally used the similar looking 8 port ahci controller that uses even the same cable as my mpt2 sas controller

after changing and trying i could reproduce your error with the mpt3sas from jun's extra (does not load)

i made a new mpt3sas from the latest source i had around and the driver at least works with my old sas9211-8i

mpt3sas version 27.00.01.00 loaded
mpt3sas 0000:01:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
mpt3sas 0000:01:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
mpt2sas_cm0: 64 BIT PCI BUS DMA ADDRESSING SUPPORTED, total mem (16339516 kB)
mpt2sas_cm0: IOC Number : 0
mpt2sas_cm0: CurrentHostPageSize is 0: Setting default host page size to 4k
mpt2sas0-msix0: PCI-MSI-X enabled: IRQ 126
...
mpt2sas_cm0: port enable: SUCCESS

still no smart but it would be a improvement for some people with newer sas controllers with SAS33xx, SAS37xx cips

here are the device id's that would be supported (vendor 1000)

0064	SAS2116 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2 [Meteor]	
0065	SAS2116 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2 [Meteor]	
006e	SAS2308 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2	
0070	SAS2004 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2 [Spitfire]	
0072	SAS2008 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2 [Falcon]	
0074	SAS2108 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2 [Liberator]	
0076	SAS2108 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2 [Liberator]	
0077	SAS2108 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2 [Liberator]	
007e	SSS6200 PCI-Express Flash SSD	
0080	SAS2208 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2	
0081	SAS2208 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2	
0082	SAS2208 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2	
0083	SAS2208 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2	
0084	SAS2208 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2	
0085	SAS2208 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2	
0086	SAS2308 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2	
0087	SAS2308 PCI-Express Fusion-MPT SAS-2	
0090	SAS3108 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
0091	SAS3108 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
0094	SAS3108 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
0095	SAS3108 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
0096	SAS3004 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
0097	SAS3008 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00aa
00ab	SAS3516 Fusion-MPT Tri-Mode RAID On Chip (ROC)	
00ac	SAS3416 Fusion-MPT Tri-Mode I/O Controller Chip (IOC)	
00ad
00ae	SAS3508 Fusion-MPT Tri-Mode RAID On Chip (ROC)	
00af	SAS3408 Fusion-MPT Tri-Mode I/O Controller Chip (IOC)	
00c0	SAS3324 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00c1	SAS3324 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00c2	SAS3324 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00c3	SAS3324 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00c4	SAS3224 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00c5	SAS3316 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00c6	SAS3316 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00c7	SAS3316 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00c8	SAS3316 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00c9	SAS3216 PCI-Express Fusion-MPT SAS-3	
00d0	SAS3716 Fusion-MPT Tri-Mode RAID Controller Chip (ROC)	
00d1	SAS3616 Fusion-MPT Tri-Mode I/O Controller Chip (IOC)	
00d2
02b0	Virtual Endpoint on PCIe Switch

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Hi, everybody. Please do not kick hard, I'm new here (I apologize in advance for the stupid question). I have a motherboard (ASUS j1800i-c) with 2 SATA ports and a controller (PCI-E to 4 SATA) with 4 SATA ports is inserted into it. When I connect 6 disks to all ports, the system only sees 4 disks. Do I understand correctly that I have an incorrectly set (Sata Port Map=6)? I heard that (Sata Port Map=24) can help the system see 6 disks? The system is installed jun 1.04 b for DSM6.2.3 for 918+.

Edited by ewgennt
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ewgennt said:

. I have a motherboard (ASUS j1800i-c) with 2 SATA ports and a controller (PCI-E to 4 SATA) with 4 SATA ports is inserted into it. When I connect 6 disks to all ports, the system only sees 4 disks.

maybe you have a controller using multiplexing and that is not supported in dsm

whats the added  controller?

might be a 2port sata chip plus multiplexer chip

 

Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Eduardo said:

I modded your extra2.lzma with Juns' original mpt3sas.ko but DSM doesn´t like and doesn't boot  😂. On my XPE I can't play now with a chroot jail and  I tried on a Ubuntu machine. Cpio compression should be different, I guess.

as a newer mpt3sas.ko made no difference and jun's  mpt3sys did not work i assumed the difference might be on level lower so i kept the new mpt3sas v27.0.0.1 and replaced my own new complied version (synology kernel source 24992) of scsi_transport_spi.ko, scsi_transport_sas.ko, raid_class.ko with the files from jun's original extra/extra2

test looks good, no problems loading mpt3sas and there are smart infos now

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
8 hours ago, IG-88 said:

i made a new mpt3sas from the latest source i had around and the driver at least works with my old sas9211-8i


mpt3sas version 27.00.01.00 loaded
mpt3sas 0000:01:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
mpt3sas 0000:01:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
mpt2sas_cm0: 64 BIT PCI BUS DMA ADDRESSING SUPPORTED, total mem (16339516 kB)
mpt2sas_cm0: IOC Number : 0
mpt2sas_cm0: CurrentHostPageSize is 0: Setting default host page size to 4k
mpt2sas0-msix0: PCI-MSI-X enabled: IRQ 126
...
mpt2sas_cm0: port enable: SUCCESS

 

 

Can i get latest mpt3sas.ko ?
I think driver version of mpt3sas in extension 0.10 is "09.102.00.00". Is this correct ?
here is my dmesg with extension 0.10

[    1.904610] mpt3sas version 09.102.00.00 loaded
[    1.907235] mpt3sas 0000:1b:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    1.907310] mpt3sas_cm0: 64 BIT PCI BUS DMA ADDRESSING SUPPORTED, total mem (8168964 kB)
[    1.966042] mpt3sas_cm0: MSI-X vectors supported: 96, no of cores: 2, max_msix_vectors: -1
[    1.966315] mpt3sas0-msix0: PCI-MSI-X enabled: IRQ 58
[    1.966316] mpt3sas0-msix1: PCI-MSI-X enabled: IRQ 59
[    1.966318] mpt3sas_cm0: iomem(0x00000000fd140000), mapped(0xffffc90000240000), size(65536)
[    1.966319] mpt3sas_cm0: ioport(0x0000000000002000), size(256)
[    2.087367] mpt3sas_cm0: Allocated physical memory: size(16224 kB)
[    2.087368] mpt3sas_cm0: Current Controller Queue Depth(9643),Max Controller Queue Depth(9856)
[    2.087369] mpt3sas_cm0: Scatter Gather Elements per IO(128)
[    2.132823] mpt3sas_cm0: LSISAS3008: FWVersion(16.00.10.00), ChipRevision(0x02), BiosVersion(08.37.00.00)
[    2.132825] mpt3sas_cm0: Protocol=(
[    2.134220] mpt3sas_cm0: sending port enable !!
[    2.135667] mpt3sas_cm0: host_add: handle(0x0001), sas_addr(0x500605b009156198), phys(8)
[    2.144346] mpt3sas_cm0: port enable: SUCCESS

 

Edited by staratlas
Link to post
Share on other sites
3 hours ago, IG-88 said:

as a newer mpt3sas.ko made no difference and jun's  mpt3sys did not work i assumed the difference might be on level lower so i kept the new mpt3sas v27.0.0.1 and replaced my own new complied version (synology kernel source 24992) of scsi_transport_spi.ko, scsi_transport_sas.ko, raid_class.ko with the files from jun's original extra/extra2

test looks good, no problems loading mpt3sas and there are smart infos now

Hi,

Should this method help resolving the no SMART info issue of mpt3sas in extra.lzma v0.1 for dsm6.23?

Link to post
Share on other sites
8 часов назад, IG-88 сказал:

maybe you have a controller using multiplexing and that is not supported in dsm

whats the added  controller?

might be a 2port sata chip plus multiplexer chip

 

A regular non-multiplex controller (Espada PCIe4SATA3ASM) is inserted into the PCI-E 2.0 slot of the motherboard. But the system sees only 4 disks, 2 connected to the motherboard and 2 connected to the controller. If you connect one disk to the controller in turn in each slot, then it is visible in the system.

sata.gif

ma.png

Link to post
Share on other sites
9 hours ago, IG-88 said:

as a newer mpt3sas.ko made no difference and jun's  mpt3sys did not work i assumed the difference might be on level lower so i kept the new mpt3sas v27.0.0.1 and replaced my own new complied version (synology kernel source 24992) of scsi_transport_spi.ko, scsi_transport_sas.ko, raid_class.ko with the files from jun's original extra/extra2

test looks good, no problems loading mpt3sas and there are smart infos now

Nice! This new way can be useful for other hardware too.

Link to post
Share on other sites

IG88, Is there a chance to have cpu-frequency scaling governor module cpufreq_ondemand.ko to allows rapid, dynamic cpu frequency change in response to demand, but reducing power when there is no demand? I have a Pentium Anniversary edition that scales from 800-4400MHz, but it is locked at either end of frequency scale by either the performance or power saving governor.  I understand there is a script to make some rudimentary changes to frequency but It would be ideal if this governor was available. I'm not sure I have the necessary wherewithall to compile on myself but am happy to give that a try with some pointing at where to begin that journey.

Or is the kernel in use hamstrung from supporting that cpufreq option, and I would therefore be wasting my time pursuing it?

I have successfully used the std 918+ 0.8_std ds918+ - extra.lzma/extra2.lzma for loader 1.04b_mod ds918+ DSM 6.2.2 v0.8_std with hardware transcoding active and functional  on Pentium Anniversary G3258 MSI B85M-E45 board, and i3-9100 with Gigabyte Z390 Gaming X motherboard.

 

Or have I missed something completely here, and I should be using the extra.lzma/extra2.lzma for loader 1.04b ds918+ DSM 6.2.3 v0.10 posted at the top of this topic more recently - I was coy because of the failure on both platforms with the syno 1.04b mod v0.8_syno but it may do away with the need for the three options completely?

 

Thankyou for your efforts.

Link to post
Share on other sites
11 hours ago, IG-88 said:

as a newer mpt3sas.ko made no difference and jun's  mpt3sys did not work i assumed the difference might be on level lower so i kept the new mpt3sas v27.0.0.1 and replaced my own new complied version (synology kernel source 24992) of scsi_transport_spi.ko, scsi_transport_sas.ko, raid_class.ko with the files from jun's original extra/extra2

test looks good, no problems loading mpt3sas and there are smart infos now

 

Today, I tried this method, SMART info are fixed and were appeared in dsm, Thank you !

Link to post
Share on other sites
10 hours ago, ewgennt said:

A regular non-multiplex controller (Espada PCIe4SATA3ASM) is inserted into the PCI-E 2.0 slot of the motherboard. But the system sees only 4 disks, 2 connected to the motherboard and 2 connected to the controller. If you connect one disk to the controller in turn in each slot, then it is visible in the system.

sata.gif

ma.png

This controller will not work - has a port multiplier chip, "SATA Controller Card --- Port Multiplier FIS-based and Command-based switching supported; Chipset: ASM 1061+1093.Added 2U (8CM/3.14in) half height bracket". Get a different one.....

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.