Driver extension jun 1.03b/1.04b for DSM6.2.2 for 3615xs / 3617xs / 918+


Recommended Posts

Hey guys. Can anybody pls spare a min and help me figure out how to proceed with my xpenology bare-metal build on Asus Maximus IV Extreme Z.

I got it working (ish) with extra.izma from this tread (great work btw, thank you so much IG-88!). I have Intel chipset with 6 sata ports on my MB and all of them are working but I rly need 2 more from the Marvell 9182 (also onboard) for SSD cache. Is there a way I can get them to work? Or do I need to compile driver for it myself (cos I am nowhere near the skill to do it)? I've searched through the forum and found nothing about 9182 Marvell so I guess that means there is no driver for it? Or am I missing something obvious since I am new to the whole xpenology thing? Can please someone put me out of my misery and tell me that I wont get it to work and I should buy pci-e SATA expansion card (btw is there a list of confirmed ones?) and be done with it?

Link to post
Share on other sites

I bought the Gen10. The AMD/APU (Radeon Pro WX 2100) is detected with the 918+ loader,and installed 1.04b_mod ds918+ DSM 6.2.2 v0.8_std issued by IG-88. All the same ,the File /dev/dri couldn’t be found.

The problem is how to install GPU in 918+ (1.04b)loader and how to use emby to Hardware decoding and ranscode video. As I know, GPU is integrated in APU,and there is only win-server driver on the AMD official website.

Link to post
Share on other sites
14 hours ago, Valk said:

ly need 2 more from the Marvell 9182 (also onboard) for SSD cache.

 

https://www.marvell.com/content/dam/marvell/en/public-collateral/storage/marvell-storage-88se917x-88se918x-product-brief-2016-05.pdf

 

just a normal 2 port ahci compatible controller, should work ootb without any additional drivers as ahci is build into the kernel

 

8 hours ago, sky9639 said:

The problem is how to install GPU in 918+ (1.04b)loader and how to use emby to Hardware decoding and ranscode video. As I know, GPU is integrated in APU,and there is only win-server driver on the AMD official website.

 

dsm is a appliance and limited in many ways, only intel quick sync video is supported (and even this not on every hardware that has this feature)

if hardware transcoding is a key feature for you then maybe open media vault is a option for you

at least thats a normal open source linux system where the kernel is not limited and drivers con be made much easier when needed

 

 

Link to post
Share on other sites

Success with an AsRock J5005-ITX using 1.04b with 0.8_syno ds918+

 

How i do'it:

- download 1.04b loader

- using osfmount mount loader and edited grub conf (notepad++ )

- copyed zImage and rd.gz from the "DSM_DS918+_24922.pat" file to 2nd loader partition together with the new extra/extra2 from IG-88 0.8_syno ds918+

- save loader and writing to usb disk and boot

- install DSM_DS918+_24922.pat

- update manual dsm to 24922 critical update 5 

- done


Thanks @IG-88

 

Edited by aoprea
Link to post
Share on other sites

Success with AsRock J3160DC-ITX using DS918+ 1.04b loader with 0.8_syno ds918+ drivers patch.

 

Notes:

  • On first partition I updated grub config with correct USB stick VID/PID, valid SN and MACs (found on internet). On second partition I replaced kernel zImage and rd.gz with those from "DSM_DS918+_24922.pat" and replaced extra.lzma and extra2.lzma with those from "0.8_syno ds918+" package.
  • First I used empty drive only to test if the loader works with clean installation using latest DSM 6.2.2-24922 Update 5 - selected automatic installation. Then I removed that test drive, attached existing drives and boot the system to start migration from DS3615xs DSM 6.1.7.
  • Both network adapters works: onboard Realtek RTL8111GR and mini-pcie Intel 82574.
  • HW transcoding not tested. I don't use it.

Thanks @IG-88

Edited by Arcao
Link to post
Share on other sites
On 3/1/2020 at 10:10 AM, andre_a2gts said:

i have a microserver gen 8 and want to try the extra driver for the onboard nic, but i don't find the link to download the loader 1.03b_mod ds3617 DSM 6.2.2 v0.5_test

Link is in the first post of this topic, it is not hard to find at all!

After download use the extra.lzma with jun's 1.03b loader, if you had read anything from the first post you'd have known that.

Edited by Mixpower
Link to post
Share on other sites
58 minutes ago, Mixpower said:

Link is in the first post of this topic, it is not hard to find at all!

After download use the extra.lzma with jun's 1.03b loader, if you had read anything from the first post you'd have known that.

in the first post there is the link for the extra.lzma not the link for the loader 1.03b_mod ds3617 DSM 6.2.2 v0.5_test

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, andre_a2gts said:

in the first post there is the link for the extra.lzma not the link for the loader 1.03b_mod ds3617 DSM 6.2.2 v0.5_test

You didn't read the first post let alone the title of this topic, this is a driver extension for Jun's loader!

And you can download Jun's loader in the "Loaders" section of this forum.

Link to post
Share on other sites
On 10/6/2019 at 9:07 PM, IG-88 said:

DS3615: extra.lzma for loader 1.03b_mod ds3615 DSM 6.2.2 v0.5_test

http://s000.tinyupload.com/?file_id=87576629927396429210

SHA256: BAA019C55B0D4366864DE67E29D45A2F624877726552DA2AD64E4057143DBAF0

 

DS3617: extra.lzma for loader 1.03b_mod ds3617 DSM 6.2.2 v0.5_test

http://s000.tinyupload.com/?file_id=06641076704622277403

SHA256: 4A2922F5181B3DB604262236CE70BA7B1927A829B9C67F53B613F40C85DA9209

 

link https://mega.nz/#!zcogjaDT!qIEazI49daggE2odvSwazn3VqBc_wv0zAvab6m6kHbA (for DS3617xs) - v1.03b

as you can see i don't view any link for the loader 1.03b_mod ds3617 DSM 6.2.2 v0.5_test

only the non _mod loader link

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, andre_a2gts said:

link https://mega.nz/#!zcogjaDT!qIEazI49daggE2odvSwazn3VqBc_wv0zAvab6m6kHbA (for DS3617xs) - v1.03b

as you can see i don't view any link for the loader 1.03b_mod ds3617 DSM 6.2.2 v0.5_test

only the non _mod loader link

As I have said multiple times now you did not read the first post,

it is explained why the mod tag is used and I already told you to use the extra.lzma with Jun's loader but you just don't listen.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
On 2/29/2020 at 11:05 PM, IG-88 said:

https://www.marvell.com/content/dam/marvell/en/public-collateral/storage/marvell-storage-88se917x-88se918x-product-brief-2016-05.pdf

just a normal 2 port ahci compatible controller, should work ootb without any additional drivers as ahci is build into the kerne

You are right, it does get a driver but for unknown (at least for me) reasons something doesn't work properly.

I am getting "failed to IDENTIFY (INIT_DEV_PARAMS failed, err_mask=0x80)" on the port when I am trying to connect hdd (or after restart). And I have tried another port from the same controller, another cable, another hdd. Cables, ports, hdds work as they should in windows in the same system and BIOS sees them without any problems. BIOS AHCI>IDE doesn't help either. Here is what I get from log (ata7 is the port from marvell controller):

 


  dmesg | grep SATA
[    1.956344] ahci 0000:00:1f.2: AHCI 0001.0300 32 slots 6 ports 6 Gbps 0x3f im                                                                                                           pl SATA mode
[    1.977393] ata1: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xf7d22000 port 0xf7d22100 irq                                                                                                            49
[    1.977398] ata2: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xf7d22000 port 0xf7d22180 irq                                                                                                            49
[    1.977402] ata3: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xf7d22000 port 0xf7d22200 irq                                                                                                            49
[    1.977405] ata4: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xf7d22000 port 0xf7d22280 irq                                                                                                            49
[    1.977409] ata5: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xf7d22000 port 0xf7d22300 irq                                                                                                            49
[    1.977412] ata6: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xf7d22000 port 0xf7d22380 irq                                                                                                            49
[    1.977641] ahci 0000:0e:00.0: AHCI 0001.0000 32 slots 2 ports 6 Gbps 0x3 imp                                                                                                           l SATA mode
[    1.982811] ata7: SATA max UDMA/133 abar m512@0xf7910000 port 0xf7910100 irq                                                                                                            50
[    1.982817] ata8: SATA max UDMA/133 abar m512@0xf7910000 port 0xf7910180 irq                                                                                                            50
[    2.282321] ata4: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    2.282347] ata3: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    2.283327] ata6: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    2.283343] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[    2.284318] ata1: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[    2.284345] ata2: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[    2.287352] ata8: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[    2.442326] ata7: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    4.902335] ata7: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    4.906463] ata7: limiting SATA link speed to 1.5 Gbps
[    7.413356] ata7: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[    9.873373] ata7: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[   10.554077] aic94xx: Adaptec aic94xx SAS/SATA driver version 1.0.3 loaded
[   10.567230] LSI 3ware SAS/SATA-RAID Controller device driver for Linux v3.26.                                                                                                           02.000.
admin@ValkNAS:~$ dmesg | grep ata7
[    1.982811] ata7: SATA max UDMA/133 abar m512@0xf7910000 port 0xf7910100 irq 50
[    2.442326] ata7: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    2.446445] ata7.00: failed to IDENTIFY (INIT_DEV_PARAMS failed, err_mask=0x80)
[    4.902335] ata7: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    4.906459] ata7.00: failed to IDENTIFY (INIT_DEV_PARAMS failed, err_mask=0x80)
[    4.906463] ata7: limiting SATA link speed to 1.5 Gbps
[    7.413356] ata7: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[    7.417409] ata7.00: failed to IDENTIFY (INIT_DEV_PARAMS failed, err_mask=0x80)
[    9.873373] ata7: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
admin@ValkNAS:~$

Any ideas how I can pinpoint a problem?

Edited by Valk
spoiler
Link to post
Share on other sites
On 2/28/2020 at 2:36 PM, dlutwang said:

Sorry, please check the link https://easyupload.io/eeup5p.

 

For "syno", J1900 can boot without any problem, but once the decoder working,  will reboot.

Hi I try the link and it is not working. Anyway i am using J1900, still figuring how to make it work.

Link to post
Share on other sites
On 3/4/2020 at 2:59 PM, jenov said:

Hi I try the link and it is not working. Anyway i am using J1900, still figuring how to make it work.

You can try Syno drive, for 6.2.2. It is working for my J1900 with i211 NIC, but it will reboot when transcoding.

what is your NIC?

Link to post
Share on other sites

Hello

 

I have this configuration:

Motherboard Asrock H370M-ITX/ac

CPU: Core I5  8400

 

Loader: 1.04b

Driver extension: 918+_syno (with kernel extracted from DSM 918+ 24922)

DSM 918+ 24922

 

Everything is working great, both ethernet cards are recognized, my 2 SSDs and 3 HDDs are working, docker and virtual machines are running great

 

I don't have /dev/dri. I can transcode with CPU but I'd like to use hardware transcoding, is it ok with this configuration to have no /dev/dri?  Should I try driver extra std instead of syno? Can I try just editing again the synoboot.img with the others extra/extra2 ?

 

Thanks

 

 

 

Edited by r3dl4nce
Link to post
Share on other sites

no need for gpu, those mentioned gpus are rather weak, it doesn't make much sense of processing just slightly faster. i only like the benefit of displayport vs VGA on Gen10. buying next server, i will not consider gpu at all, and unless i want to have 100W server, which i don't, i won't care about a weak gpu inside, which can't transcode 4K anyway.. just let the cpu process those files, it works well. not worth of moving to omv whatsoever.

 

running 6.2.2 with 10gbit and standalone NVME, i still prefer it vs openmediavault/freenas big time. had 2 crashes (1 brtfs panic and 1 btrfs kworkerd freeze), not ideal, but no consequences like in ZFS which totally failed. having NVME sync to RAID creates tripple redundancy, while SSD holds apps.

moved from replication to hyperbackup as homes couldn't replicate and browsing backups is comfortable in hyperbackup.

 

found this trick if you hate syno shares (photo, video, music) and want to use your own folder structure

mount --bind /volumeX/Group/Pictures/ /volumeX/photo/

unlike ln -s command, this one is not ignored by syno and is fully visible and processed by indexing. Add to rc.local.

 

automatic (Lets Encrypt) certificate distributor: git

new plex to sync (my fork actually works much more stable): git

 

can't wait for DSM7 discussions, nothing really new coming but they fix Moments/PhotoStation trouble (was inconsistent by all means with other apps and not reliable).Still no FDE:(

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
On 3/5/2020 at 8:29 PM, r3dl4nce said:

Driver extension: 918+_syno (with kernel extracted from DSM 918+ 24922)

 

i just added a comment about i3/i5 8100/9400 in the 1st post in the std section

just copy the extra/extra2 from "std" to your usb (2nd partiton, will be visible if you inset it into a windows computer) and on next start the loader will use them and also copy the new drivers to disk, that should get you /dev/dri

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

you should at least see the device by its id with lspci

might be this one?

SAS3616 Fusion-MPT Tri-Mode I/O Controller Chip (IOC)

PCI vendor: 1000, device: 00d1

 

if not there is something wrong with the way handle the device in vmware

 

the device id from above would be supported if you use 1.03b_mod loader  and extra.lzma from 1st post for 3617 (important as only this one has a mpt3sas driver)

Link to post
Share on other sites

Oh, thank you. Now with properly installed 1.03b_mod loader it work.

Last thing I would like to do - is hide VMware 50Mb virtual disk which shown at DSM.

Is it possible?

 

 

Edited by mrmvd
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.