NooL

Sata PCI-E Controller - DSM only recognizes disk in port4

Recommended Posts

Hi all

 

First post here, i've searched the forum in hopes for answers but i haven't really been able to find any solution, so I hope you guys can help.

 

I have a Xpenology DS918 running with 6 drives attached (all attached directly via motherboards SATA ports)

 

I have 2 more drives i would like to the setup, but no more ports on motherboard so i have added a 4 port PCI-e sata controller (ASMedia 1061 i believe).

 

At first i added the 2 new drives to port 1+2 on the pci-e sata controller, but DSM did not show anything, so at first i thought that maybe the chipset was not supported.

 

BUT however after playing arround, i can see that only when something is plugged into port 4 on the pci-e sata controller, THEN DSM finds the disk, the other ports do light op when i plug a drive into them but DSM does not show any new disks, only when a drive is plugged into port4.

 

This leads me to believe that there might be some sort of conflict with some settings in regards to the loader or something?

 

When i look at the Storage overview, it looks like this: (It's in danish, but says 6 used 10 available)

 

vLVVST6.png

 

I hope you guys can help - thanks in advance! :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

If its any help, i am using a Asus B360m-a motherboard https://www.asus.com/Motherboards/PRIME-B360M-A/

 

6 sata slots, 2nvme slots, 4 usb(back) and 2usb(front)

 

Do i need to make adjustsments to the Sataportmap in grub.cfg? I have 6 drives connected to the motherboard and 2 to the pci-e sata controller.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Bit more info. DMESG is showing this.

 

Spoiler

[    4.314738] ata8: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[    5.315068] ata8.15: Port Multiplier 1.2, 0x1b21:0x1092 r0, 1 ports, feat 0x5/0xf
[    5.315560] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[    5.623896] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[    7.624013] ata8.00: hard resetting link
[    7.624014] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[    7.624015] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[    7.624015] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[    7.628883] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[    7.634750] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[    7.634751] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[   17.624044] ata8.00: reset failed, giving up
[   17.628617] ata8.15: hard resetting link
[   19.006088] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[   20.006414] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[   20.314242] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[   22.314358] ata8.00: hard resetting link
[   22.314359] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   22.314360] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   22.314360] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[   22.319200] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[   22.325067] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[   22.325068] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[   32.314392] ata8.00: reset failed, giving up
[   32.318970] ata8.15: hard resetting link
[   33.696443] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[   34.696766] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[   35.004591] random: nonblocking pool is initialized
[   35.004607] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[   37.004723] ata8.00: hard resetting link
[   37.004724] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   37.004725] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   37.004725] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[   37.009565] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[   37.015407] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[   37.015408] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[   47.004751] ata8.00: reset failed, giving up
[   47.009331] ata8.00: failed to recover link after 3 tries, disabling
[   47.009332] ata8.15: hard resetting link
[   48.386793] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[   49.694950] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[   49.694951] ata8.00: failed to write SCR 1 (Emask=0x40)
[   49.694952] ata8.00: failed to clear SError.N (errno=-5)
[   49.700648] ata8.15: hard resetting link
[   51.077857] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[   52.386016] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[   52.386016] ata8.00: failed to write SCR 1 (Emask=0x40)
[   52.386017] ata8.00: failed to clear SError.N (errno=-5)
[   52.391669] ata8: failed to recover PMP after 3 tries, giving up
[   52.398086] ata8.00: get error flags 0x2
[   52.402280] ata8.15: Port Multiplier detaching
[   52.402281] ata8.15: still have recovery flags link 0x0 ap 0x2, don't detach this pmp dev
[   52.402282] ata8.15: disabled
[   52.402286] ata8.00: failed to read SCR 1 (Emask=0x40)
[   52.402288] ata8.15: exception Emask 0x2 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen t4
[   52.410071] ata8.15: irq_stat 0x00800000, incorrect PMP
[   52.415634] ata8.00: exception Emask 0x100 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen t4
[   52.423615] ata8.15: hard resetting link
[   53.800924] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[   53.800932] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[   55.800978] ata8.15: hard resetting link
[   57.179008] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[   57.179017] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[   57.184722] ata8.15: limiting SATA link speed to 3.0 Gbps
[   59.179040] ata8.15: hard resetting link
[   60.557085] ata8.15: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 320)
[   60.557093] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[   60.562755] ata8.15: failed to recover PMP after 3 tries, giving up
[   60.569441] ata8.00: get error flags 0x2
[   60.573627] ata8.15: Port Multiplier detaching
[   60.573629] ata8.00: flag ATA_PFLAG_PMP_DISCONNECT on (pflags=0x8180001a)
[   60.573629] ata8.00: already disabled (class=0x6)
[   60.573630] ata8.00: already disabled (class=0x6)
[   62.557125] ata8: hard resetting link
[   63.935166] ata8: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[   64.935491] ata8.15: Port Multiplier 1.2, 0x1b21:0x1092 r0, 1 ports, feat 0x5/0xf
[   64.935546] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[   65.243320] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[   67.243433] ata8.00: hard resetting link
[   67.243433] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   67.243434] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   67.243435] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[   67.248298] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[   67.254184] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[   67.254185] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[   77.243480] ata8.00: reset failed, giving up
[   77.248066] ata8.15: hard resetting link
[   78.625520] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[   79.625818] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[   79.933674] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[   81.933787] ata8.00: hard resetting link
[   81.933788] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   81.933788] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   81.933789] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[   81.938625] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[   81.944486] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[   81.944487] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[   91.933842] ata8.00: reset failed, giving up
[   91.938407] ata8.15: hard resetting link
[   93.315873] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[   94.316201] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[   94.624025] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[   96.624140] ata8.00: hard resetting link
[   96.624140] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   96.624141] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[   96.624142] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[   96.629010] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[   96.634869] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[   96.634870] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[  106.624180] ata8.00: reset failed, giving up
[  106.628736] ata8.00: failed to recover link after 3 tries, disabling
[  106.628737] ata8.15: hard resetting link
[  108.006226] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  109.314381] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  109.314381] ata8.00: failed to write SCR 1 (Emask=0x40)
[  109.314382] ata8.00: failed to clear SError.N (errno=-5)
[  109.320068] ata8.15: hard resetting link
[  110.697291] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  112.005445] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  112.005446] ata8.00: failed to write SCR 1 (Emask=0x40)
[  112.005446] ata8.00: failed to clear SError.N (errno=-5)
[  112.011121] ata8: failed to recover PMP after 3 tries, giving up
[  112.017533] ata8.00: get error flags 0x2
[  112.021712] ata8.15: Port Multiplier detaching
[  112.021712] ata8.15: still have recovery flags link 0x0 ap 0x2, don't detach this pmp dev
[  112.021713] ata8.15: disabled
[  112.021716] ata8.00: failed to read SCR 1 (Emask=0x40)
[  112.021719] ata8.15: exception Emask 0x2 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen t3
[  112.029525] ata8.15: irq_stat 0x00800000, incorrect PMP
[  112.035122] ata8.00: exception Emask 0x100 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen t3
[  112.043116] ata8.15: hard resetting link
[  113.420356] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  113.420364] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[  115.420402] ata8.15: hard resetting link
[  116.798436] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  116.798445] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[  116.804119] ata8.15: limiting SATA link speed to 3.0 Gbps
[  118.798468] ata8.15: hard resetting link
[  120.176519] ata8.15: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 320)
[  120.176527] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[  120.182179] ata8.15: failed to recover PMP after 3 tries, giving up
[  120.188863] ata8.00: get error flags 0x2
[  120.193030] ata8.15: Port Multiplier detaching
[  120.193032] ata8.00: flag ATA_PFLAG_PMP_DISCONNECT on (pflags=0x8180001a)
[  120.193033] ata8.00: already disabled (class=0x6)
[  120.193033] ata8.00: already disabled (class=0x6)
[  122.176555] ata8: hard resetting link
[  123.554599] ata8: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  124.554902] ata8.15: Port Multiplier 1.2, 0x1b21:0x1092 r0, 1 ports, feat 0x5/0xf
[  124.554956] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[  124.862752] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  126.862866] ata8.00: hard resetting link
[  126.862867] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  126.862868] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  126.862868] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[  126.867677] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[  126.873534] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[  126.873535] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[  136.862913] ata8.00: reset failed, giving up
[  136.867503] ata8.15: hard resetting link
[  138.244953] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  139.245279] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[  139.553107] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  141.553222] ata8.00: hard resetting link
[  141.553223] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  141.553223] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  141.553224] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[  141.558075] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[  141.563923] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[  141.563924] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[  151.553268] ata8.00: reset failed, giving up
[  151.557823] ata8.15: hard resetting link
[  152.935306] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  153.935628] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[  154.243461] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  156.243575] ata8.00: hard resetting link
[  156.243576] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  156.243577] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  156.243577] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[  156.248440] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[  156.254310] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[  156.254310] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[  166.243609] ata8.00: reset failed, giving up
[  166.248177] ata8.00: failed to recover link after 3 tries, disabling
[  166.248178] ata8.15: hard resetting link
[  167.625659] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  168.933814] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  168.933814] ata8.00: failed to write SCR 1 (Emask=0x40)
[  168.933815] ata8.00: failed to clear SError.N (errno=-5)
[  168.939465] ata8.15: hard resetting link
[  170.316724] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  171.624877] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  171.624877] ata8.00: failed to write SCR 1 (Emask=0x40)
[  171.624878] ata8.00: failed to clear SError.N (errno=-5)
[  171.630559] ata8: failed to recover PMP after 3 tries, giving up
[  171.636969] ata8.00: get error flags 0x2
[  171.641174] ata8.15: Port Multiplier detaching
[  171.641174] ata8.15: still have recovery flags link 0x0 ap 0x2, don't detach this pmp dev
[  171.641175] ata8.15: disabled
[  171.641178] ata8.00: failed to read SCR 1 (Emask=0x40)
[  171.641180] ata8.15: exception Emask 0x2 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen t2
[  171.648989] ata8.15: irq_stat 0x00800000, incorrect PMP
[  171.654554] ata8.00: exception Emask 0x100 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen t2
[  171.662536] ata8.15: hard resetting link
[  173.039789] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  173.039797] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[  175.039830] ata8.15: hard resetting link
[  176.417870] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  176.417877] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[  176.423576] ata8.15: limiting SATA link speed to 3.0 Gbps
[  178.417904] ata8.15: hard resetting link
[  179.795951] ata8.15: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 320)
[  179.795958] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[  179.801614] ata8.15: failed to recover PMP after 3 tries, giving up
[  179.808281] ata8.00: get error flags 0x2
[  179.812469] ata8.15: Port Multiplier detaching
[  179.812471] ata8.00: flag ATA_PFLAG_PMP_DISCONNECT on (pflags=0x8180001a)
[  179.812471] ata8.00: already disabled (class=0x6)
[  179.812472] ata8.00: already disabled (class=0x6)
[  181.796001] ata8: hard resetting link
[  183.174033] ata8: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  184.174354] ata8.15: Port Multiplier 1.2, 0x1b21:0x1092 r0, 1 ports, feat 0x5/0xf
[  184.174406] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[  184.482188] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  186.482302] ata8.00: hard resetting link
[  186.482302] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  186.482303] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  186.482303] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[  186.487166] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[  186.493015] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[  186.493016] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[  196.482339] ata8.00: reset failed, giving up
[  196.486879] ata8.15: hard resetting link
[  197.864386] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  198.864688] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[  199.172540] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  201.172654] ata8.00: hard resetting link
[  201.172655] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  201.172656] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  201.172656] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[  201.177459] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[  201.183343] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[  201.183344] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[  211.172699] ata8.00: reset failed, giving up
[  211.177254] ata8.15: hard resetting link
[  212.554739] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  213.555044] ata8: Apply Synology fast PMP boot
[  213.862892] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  215.863006] ata8.00: hard resetting link
[  215.863007] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  215.863008] ata8.00: failed to read SCR 2 (Emask=0x40)
[  215.863008] ata8.00: COMRESET failed (errno=-5)
[  215.867832] ata8.00: COMRESET fail, set COMRESET fail flag
[  215.873700] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x40)
[  215.873701] ata8.00: reset failed (errno=-85), retrying in 10 secs
[  225.863063] ata8.00: reset failed, giving up
[  225.867631] ata8.00: failed to recover link after 3 tries, disabling
[  225.867632] ata8.15: hard resetting link
[  227.245092] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  228.553247] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  228.553248] ata8.00: failed to write SCR 1 (Emask=0x40)
[  228.553249] ata8.00: failed to clear SError.N (errno=-5)
[  228.558915] ata8.15: hard resetting link
[  229.936156] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  231.244309] ata8.00: failed to read SCR 0 (Emask=0x100)
[  231.244310] ata8.00: failed to write SCR 1 (Emask=0x40)
[  231.244310] ata8.00: failed to clear SError.N (errno=-5)
[  231.249981] ata8: failed to recover PMP after 3 tries, giving up
[  231.256383] ata8.00: get error flags 0x2
[  231.260588] ata8.15: Port Multiplier detaching
[  231.260589] ata8.15: still have recovery flags link 0x0 ap 0x2, don't detach this pmp dev
[  231.260590] ata8.15: disabled
[  231.260593] ata8.00: failed to read SCR 1 (Emask=0x40)
[  231.260595] ata8.15: exception Emask 0x2 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen t1
[  231.268431] ata8.15: irq_stat 0x00800000, incorrect PMP
[  231.274008] ata8.00: exception Emask 0x100 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen t1
[  231.282043] ata8.15: hard resetting link
[  232.659222] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  232.659229] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[  234.659259] ata8.15: hard resetting link
[  236.037303] ata8.15: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[  236.037310] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[  236.042985] ata8.15: limiting SATA link speed to 3.0 Gbps
[  238.037356] ata8.15: hard resetting link
[  239.415384] ata8.15: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 320)
[  239.415391] ata8.15: PMP revalidation failed (errno=-19)
[  239.421060] ata8.15: failed to recover PMP after 3 tries, giving up
[  239.427744] ata8.00: get error flags 0x2
[  239.431923] ata8.15: Port Multiplier detaching
[  239.431925] ata8.00: flag ATA_PFLAG_PMP_DISCONNECT on (pflags=0x8180001a)
[  239.431926] ata8.00: already disabled (class=0x6)
[  239.431926] ata8.00: already disabled (class=0x6)
[  240.118390] INFO: task swapper/0:1 blocked for more than 120 seconds.
[  240.125289]       Tainted: G           OE   4.4.59+ #24922
[  240.131138] "echo 0 > /proc/sys/kernel/hung_task_timeout_secs" disables this message.
[  240.139522] swapper/0       D ffff88045c9c3b60     0     1      0 0x00000000
[  240.139524]  ffff88045c9c3b60 0000000252165800 ffff88045c93ee00 ffff88045c9c4000
[  240.139525]  0000000000000286 ffff8804575c4398 00000000ffffffff 0000000000000000
[  240.139526]  ffff88045c9c3b78 ffffffff815668c7 ffff8804575c0000 ffff88045c9c3bc8
[  240.139528] Call Trace:
[  240.139531]  [<ffffffff815668c7>] schedule+0x37/0x80
[  240.139533]  [<ffffffff813dc63b>] ata_port_wait_eh+0x6b/0xd0
[  240.139536]  [<ffffffff8107ede0>] ? wait_woken+0x80/0x80
[  240.139537]  [<ffffffff813d1ee8>] ata_port_probe+0x198/0x360
[  240.139539]  [<ffffffff813d23a2>] ata_host_register+0x2f2/0x450
[  240.139540]  [<ffffffff813d25ae>] ata_host_activate+0xae/0x120
[  240.139541]  [<ffffffff813f3ae0>] ? ahci_handle_port_intr+0x90/0x90
[  240.139543]  [<ffffffff813f3beb>] ahci_host_activate+0x4b/0x120
[  240.139544]  [<ffffffff813f127b>] ahci_init_one+0x99b/0xda0
[  240.139546]  [<ffffffff812ffbcc>] pci_device_probe+0x8c/0x100
[  240.139547]  [<ffffffff81387681>] driver_probe_device+0x1f1/0x310
[  240.139548]  [<ffffffff81387822>] __driver_attach+0x82/0x90
[  240.139549]  [<ffffffff813877a0>] ? driver_probe_device+0x310/0x310
[  240.139551]  [<ffffffff81385711>] bus_for_each_dev+0x61/0xa0
[  240.139552]  [<ffffffff81387119>] driver_attach+0x19/0x20
[  240.139553]  [<ffffffff81386d43>] bus_add_driver+0x1b3/0x230
[  240.139555]  [<ffffffff818bb57d>] ? ata_sff_init+0x33/0x33
[  240.139556]  [<ffffffff8138802b>] driver_register+0x5b/0xe0
[  240.139557]  [<ffffffff812fe6a7>] __pci_register_driver+0x47/0x50
[  240.139558]  [<ffffffff818bb596>] ahci_pci_driver_init+0x19/0x1b
[  240.139560]  [<ffffffff810003b6>] do_one_initcall+0x86/0x1b0
[  240.139562]  [<ffffffff8188efb1>] kernel_init_freeable+0x14e/0x1db
[  240.139563]  [<ffffffff81564b30>] ? rest_init+0x90/0x90
[  240.139564]  [<ffffffff81564b39>] kernel_init+0x9/0xe0
[  240.139566]  [<ffffffff8156a9d2>] ret_from_fork+0x52/0x80
[  240.139567]  [<ffffffff81564b30>] ? rest_init+0x90/0x90

 

 

Edited by Polanskiman
Added code and spoiler tag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hoping for help :)

Edited by NooL

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Talking to myself for now, but providing a bit more info, again hoping for assistance.

 

When i plug in the last drive, the 100MB config drive in DSM disappears, so when the last drive is plugged in i can not see the 100MB config drive (USB stick im guessing) - but it becomes visible when the drive is not plugged in.

 

Edit: When i plug in the drives to any of the first 3 ports on the SATA controller the USB/Config drive disappears and i get the above errors, and the 2 drives are not visible - If i plug in a drive on the 4th port on the controller the USB/config drive remains visisble and the drive appears.

 

My idea is that it has to do with the USB stick, and the 3 partitions it creates - my guess it then that the first 3 ports on the sata controller ends up unusable due to the usb taking their place.. But how to fix it?

 

Does this point to anything?

Edited by NooL

Share this post


Link to post
Share on other sites

An exact description of your s-ata controller would be helpful (type and model). And how many connectors does it have? From what I read it looks like the card has a port multiplier. This can lead to problems or symptoms. There are some cards with port multipliers which work ootb but it’s not recommended. You can try sataportmap=64 and see if anything changes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've tried sataportmap=64 and unfortunately this did not change anything, i've tried a few different combinations, including 4, 6, 62,64,642 but nothing has changed the outcome.

The exact controller in question is this one from AlieExpress, its 4 port controller specified as AsMedia 1061 / 1093 i believe.

 

It's this one.

http://tinyurl.com/y35wk4be

 

Also, thanks a bunch for replying :)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem is resolved, it was the controller in question. Purchased a different one which arrived today, and now all drives are recognized.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/2/2019 at 5:50 PM, NooL said:

I have 2 more drives i would like to the setup, but no more ports on motherboard so i have added a 4 port PCI-e sata controller (ASMedia 1061 i believe).

 

that was already the clue where it gets very suspicious, ASM1061 is a 2 port pci 1x chip !!!

https://www.asmedia.com.tw/eng/e_show_products.php?cate_index=166&item=118

 

 where does the other 2 ports com from? usually sata port multiplier by a 2nd chip, a 2 x 2 port-chip solution (like 2xASM1061) would need a additional pcie bridge chip and thats in most cases to complicated and expansive, there are one chip 4-port  sata solutions that are cheaper

 

On 8/4/2019 at 9:49 PM, NooL said:

The exact controller in question is this one from AlieExpress, its 4 port controller specified as AsMedia 1061 / 1093 i believe.

 

ASM1093 is not liste on ASMedia's website but ASM1092 is and it's ... a port multiplier, so its probably a typo

https://www.asmedia.com.tw/eng/e_show_products.php?cate_index=138&item=141

 

sata ports gained by a sata port multiplier do not work in xpenology so this card is a no go

 

i'm writing this to give a better insight of how to choose a card, in most cases all information are there you just have to read careful and look up the chip specs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.