Eddepet

Transition Members
  • Content Count

    11
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Eddepet

  • Rank
    Newbie
  1. Hello, last weekend I tested the installation of DSM 6.1 loader: DS3615xs 6.1 Jun's Mod V1.02b with extra.lzma file from extra3615_v4.9_test pat file: DSM_DS3615xs_15047.pat connected only 1 drive to blue sata/sas scsi port. Result: installation fails with error ; installation failed, file may be damaged (13) Apparently similar issue. So I will stop trying to get this working. I will forget about the isci controller and add a different controller (4-6 port ahci or lsi sas for 8 ports) to de pcie adapter. Thanks for your
  2. Yes, the usb is still the first in line, the sata /scu devices are all way down in the boot order list..
  3. This weekend i have upgraded the bios version to the latest version of oct 2020. Just to make sure that it's not an old bios bug of somekind. After that I did several attempts to do the same as above suggested. 1) fresh install on 1 disk connected to the 6port sata ahci controller; it starts and runs fine. can find synology and disks to create volume etc. 2) additional install 2nd disk to 4port isci controller (blue sata/sas port) ; the system cannot be found anymore on previously configured IP address or via synology assistent. Also it keeps booting everytime I start a n
  4. Hi IG-88 Enclosed also the lspci verbose output. Underneath the lines about sata; can you conclude something from this info? 00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation C600/X79 series chipset 6-Port SATA AHCI Controller (rev 06) (prog-if 01 [AHCI 1.0]) Subsystem: Lenovo C600/X79 series chipset 6-Port SATA AHCI Controller Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+ Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx- 5:0
  5. Hi IG-88 Created an Ubuntu live usb and booted the lenovo Thinkstation S30 with it. Surprisingly it finds all the disks!! 4x6TB WD disks on sata ports 3x1TB SG disks on sata/sas ports 1x250GB Samsung SSD on eSata port. see underneath snips on the dmesg output. Enclosed full dmesg logging. [ 0.946956] ata1: PATA max UDMA/100 cmd 0xf0f0 ctl 0xf0e0 bmdma 0xf0b0 irq 18 [ 0.946957] ata2: PATA max UDMA/100 cmd 0xf0d0 ctl 0xf0c0 bmdma 0xf0b8 irq 18 [ 1.728556] ata3: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xfb326000 port 0xfb326100 irq 35 [ 1.72
  6. Additional information: if I reconnect the sata cable from the blue satat/sas port to regular sata port, the synology boots and network card is properly working. Can access the synology then. Sounds like driver issue still.. Do not know how to proceed now. Any help is appreciated for this matter!
  7. Hello all, Another small step forward. Did a full reinstall; wiped the disks and connected only 1 sata disk to the sata/sas port. Then fresh install. With the standard jun's loader v1.03 the sata disk is not found. If i replace the extra.lzma with the modified one, the sata disk ACTUALLY IS FOUND!! So I can start installing. Good news! However, after installation and rebooting: the synology is nowhere to be found on the network. The NIC is apparently not configured properly anymore? What might be wrong here? Outcome of the installation: UNSUCCES
  8. Hello All, Some additional info about things I checked last night. However still not able to see the 3 sata/sas disks in DSM 6.2. But getting closer! 1. SAS HDD enablement module (1-3 drives) is definately NOT present. See photo 1. According to the lenovo forum it's not needed for my purpose. As I want to use sata-disks and not sas-disks. And I believe that is what that module is meant for: <lenovo forum:> The blue ports on S30 can be a little confusing. Their function really depends on whether or not you have an HDD enablement module installed on
  9. Hi, booted the thinkstation again with 4xWD6TB hdd's connected on sata ports and 3x seagate 1TB drives connected on the 3 sas/sata ports... same result. enclosed the dmesg log. Hopefully you can make head or tails out of this. thanks in advance. Ed. thinkstations30_dmesg_4xwd6tb_3xsg1tbsas_drives.txt
  10. Hi IG-88. Thank you for you quick response. I think the sas hdd module is enabled; because there is a boot option with <ctrl i> to enter and configure the raid config for the 3 sas/sata disks which are connected. I can see and configure the 3 sas/sata disks into a raid config, if i wanted too. Not sure about another way to verify this properly at the moment. Indeed, it's a basic setup op jun's installer; I did not use the extra.lzma yet. kind request to give me few pointers or url how to install this properly for sas/sata disks. will upload the dmesg output s
  11. Hello all Here an enthousiast newbie who was able to get xpenology running on a spare lenovo S30 ThinkStation. I used Jun’s Loader v1.03b DS3615xs for DSM 6.2 basic setup. connected 4 WD 6TB drives to sata ports 1-4 and they were found inmediately. Was able to install DSM smoothly. Now I would like to add some new disks, and connect them to the sata/sas ports 5/6/7. However the DSM does not recognise them as new disks. Despite the fact that they are shown in the bios as scu port 1/2/3 with the proper disk names/sizes. Allready went through your very nice f